Werkzaamheden in uiterwaarden van de Avelingen afgerond

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer werken samen aan veilige en natuurlijke uiterwaarden. Dit project is onderdeel van het landelijke programma Stroomlijn van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden in de uiterwaarden van de Avelingen, die half september startten, zijn nu afgerond. Vanwege het voortdurende hoge water in de Boven Merwede liep het werk enige vertraging op.

Omgevingsmanager Wilfred de Zeeuw van Rijkswaterstaat: ,,In de uiterwaarden van de Avelingen zijn voornamelijk bomen en struiken verwijderd die bij hoogwater in de stroombaan staan. Door het rooien van een bosstrook is er ook een doorstroom gecreëerd vanuit het Avelingerdiep naar de zomerpolder." Door de werkzaamheden is de doorstroming beter bij hoogwater. Rijkswaterstaat heeft de uitvoering van de werkzaamheden samen met Staatsbosbeheer voorbereid. Beheerder Luuk Oevermans: ,,Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben we goed gekeken naar het leefgebied van kwetsbare soorten zoals de bever om te voorkomen dat er verstoring zou optreden. De bevers hebben geen hinder ondervonden van de ingreep omdat ze niet leven in het gebied waar veel begroeiing is verwijderd."

Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat zorgen ervoor dat natuur en veiligheid verantwoord met elkaar worden verbonden, zodat de uiterwaarden veilige, natuurlijke en mooie gebieden worden en blijven. Dit gebeurt in het gehele Nederlandse rivierengebied in het programma Stroomlijn waarbij Rijkswaterstaat samen met partners als Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied, Natuurmonumenten, de provinciale landschappen en particuliere eigenaren is gestart met het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. De komende jaren worden deze werkzaamheden uitgevoerd.

advertentie
advertentie