'Mooi moment om te stoppen'

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

Laatste Volkskerstzangavond in Hervormd Centrum

H'VELD G'DAM - De 35e en tevens de laatste Volkskerstzangavond wordt zaterdag 21 december gehouden in het Hervormd Centrum. Hiermee komt een einde aan een jaarlijks terugkerende traditie die georganiseerd wordt door de stichting Volkskerstzang Hardinxveld-Giessendam. Het vinden van sponsoren wordt steeds lastiger en de bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaar behoorlijk afgenomen. ,,Voor de trouwe bezoekers van de Volskerstzangavond is dit jammer, maar er is genoeg te doen rond de Kerst in Hardinxveld-Giessendam."

Door Pauline den Ouden

De avond begint om 20:00 uur en zal voornamelijk bestaan uit samenzang die begeleid wordt door harmonieorkest EMS en gospelkoor His Voice uit Alblasserdam. Daarnaast leest burgemeester Blase het kerstverhaal voor en is er aan het eind de gelegenheid samen nog wat te drinken.

De Volkskerstzang is 36 jaar geleden in het leven geroepen door de Stichting Cultureel Werk met het doel Kerst op een laagdrempelige manier voor iedereen toegankelijk te maken. Later zijn verschillende kerken in Hardinxveld hiermee verder gegaan. Het evenement werd voorheen gehouden in sporthal de Wielewaal. De afgelopen vijf jaar is de traditie voortgezet in het Hervormd Centrum. Nadat er in de beginjaren gemiddeld 1000 mensen op het evenement afkwamen, is het bezoekersaantal de laatste jaren teruggelopen tot ongeveer 250 man. Vijf jaar geleden wilde de organisatie van de Volkskerstzangavond al stoppen, maar daar stak burgemeester Wiebosch destijds een stokje voor.

Voorzitter Wolter Smith: "Het doel van de Volkskerstzang is het kerstverhaal op een laagdrempelige manier bekend te maken onder ook buitenkerkelijke mensen. Toen de Stichting Cultureel Werk hiermee begon, waren er enkel in Giessen Oudekerk en Beneden- en Boven- Hardinxveld Kerstnachtdiensten. Nu wordt er veel meer georganiseerd rond kerst."

"Het is voor ons na 35 keer een mooi moment om te stoppen. We hebben deze avonden met veel plezier en enthousiasme georganiseerd en we kunnen terugkijken op hele mooie avonden ieder jaar. Bij elke Volkskerstzang mochten we genieten van EMS en daarnaast hadden we ook bijna ieder jaar een mooi koor. Eén van de hoogtepunten vond ik een kinderkoor dat met lichtjes de donkere en kille sporthal kwam binnenlopen. Dat gaf zo'n sfeer en kinderliedjes zijn zo vertederend. Ik heb er vrede mee dat we met de Volkskerstzang stoppen. Ik heb een voldaan en dankbaar gevoel erover en ga nog even genieten van deze laatste Volkskerstzang op 21 december," aldus Wolter Smith.

advertentie
advertentie