De Koperen Knop zoekt serviezen

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De voorjaarsexpositie in museum De Koperen Knop van 11 april tot en met 14 juni staat helemaal in het teken van serviezen en serviesgoed. Een servies is nu typisch iets waarover wel wat te vertellen valt. In die serviezen en in die verhalen is Museum De Koperen Knop bijzonder geïnteresseerd. De serviezen of serviesstukken worden samen met de verhalen geëxposeerd. Voor deze exositie is De Koperen Knop op zoek naar mensen die hun servies met verhaal tijdelijk willen tentoonstellen in het museum.

Vroeger had iedereen wel een servies. Vaak stukje bij beetje bij elkaar gespaard van zuinig opzij gelegd geld of cadeau gekregen bij het huwelijk. Soms geërfd van ouders, grootouders of een tante. Of per onderdeel cadeau gekregen bij aankopen in een winkel. Meestal zijn die serviezen niet meer compleet. Soms is er zelfs maar een enkel onderdeel van over, een bord, een kopje of een schaal. Maar er zijn ook nog geheel complete serviezen. Nauwelijks gebruikt of alleen bij hoogtijdagen. Veelal is er over die serviezen iets te vertellen. In feite vertellen die serviezen zelf een verhaal.

Over waar ze vandaan komen, de herkomst. Over de fabricage, over de aankoop, over het gebruik. Vaak zijn dat leuke verhalen. Verhalen die nooit iemand te horen krijgt, want wie praat er nu over zijn servies. Dan is het nu de gelegenheid om dat wel te doen. ,,Bijvoorbeeld waarom juist u dat van tante heeft gekregen. Of waarom juist u in dat testament met dat servies was bedeeld. Mogelijk weet u nog van de zegels die u verzamelde om elke keer een volgend stuk serviesgoed aan te kunnen schaffen. Misschien heeft dat servies voor u wel een heel bijzondere betekenis. Of waarom u het servies dat u bij uw trouwen kreeg nooit wilde of durfde te gebruiken. De Koperen Knop is bijzonder geïnteresseerd in die verhalen en in die serviezen,"aldus een woordvoerder van het museum.

Mensen die beschikken over een servies met een verhaal en dit tijdelijk willen uitlenen, kunnen contact opnemen met het museum: Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366, e-mail koperenknop@planet.nl (open: dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 en 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur). De gegevens worden genoteerd en te zijner tijd wordt er contact opgenomen. De bij de serviezen passende verhalen kunnen door de eigenaar van de serviezen zelf worden opgeschreven, maar het is ook mogelijk om dat door iemand van het museum te laten doen.

advertentie
advertentie