23 december 2013 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Hij voelt zich vereerd dat hij de functie van directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau mag gaan bekleden. En een beetje beduusd is hij van de honderden felicitaties die hij kreeg. Professor dr. Kim Putters, voormalig fractievoorzitter van de PvdA in Hardinxveld-Giessendam en bijna voormalig lid van de sociaal-democraten in de Eerste Kamer. Wie de carrière van de nu 39-jarige Kim Putters bekijkt kan alleen maar zeggen dat dit alles in sneltreinvaart is verlopen.

Door Wil Sommeijer

En dan nu één van de belangrijkste functies in Nederland. Hij volgt Paul Schnabel op die met pensioen gaat. Putters, geboren en getogen in Boven-Hardinxveld en telg uit een geslacht van vissers, studeerde na het Atheneum in Papendrecht Bestuurskunde, Organisatie & Management bij de overheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is bijzonder hoogleraar Management van instellingen en was gemeenteraadslid in Hardinxveld-Giessendam. In 2003 werd Putters senator in de Eerste Kamer. Daar bekleedt hij nu de functie van ondervoorzitter. Daarnaast is en was hij actief in diverse maatschappelijke instellingen en functies. Putters kreeg in oktober 2012 de annonce voor het directeurschap van de SCP onder ogen. ,,Ik heb er heel serieus over nagedacht en gezegd: Ik doe het. Een zware sollicitatie volgde. Gesprekken met ministers en de Secretaris-Generaal. Uiteindelijk bleven twee kandidaten over. De afgelopen drie weken zijn er veiligheidsonderzoeken geweest. Of ik geen criminele contacten heb, geen schulden en nog veel meer. Eerst ging de voordracht naar de Koningin en daarna naar de ministerraad. Er is werkelijk niets van gelekt. Zo kon ik eerst mijn collega’s informeren. Daarna brak de hectiek los. Ik denk dat ik wel zeshonderd tot zevenhonderd felicitaties heb gekregen via de mail, Twitter en Facebook. Het is overweldigend.’’

Armoede-monitor

Putters blijft op verzoek van minister Edith Schippers nog één dag in de week hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Verder mag hij voorzitter blijven van de Raad van Toezicht van ziekenhuisorganisatie Rijnstate in Arnhem. ,,Veel andere nevenfuncties zal ik af moeten stoten. Ook politieke functies. Mijn baan als senator leg ik per 11 juni neer. Op die datum ben ik precies tien jaar lid geweest van de Eerste Kamer. Per 15 juni treed ik aan als directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en mag ik de politiek gaan adviseren over zaken als armoede, inkomen & arbeid en sociale zekerheid. Kortom; informatie hoe het er sociaal met Nederland voor staat en waar beleid op kan worden gemaakt. Ook maakt het SCP jaarlijks een armoede-monitor waarin oorzaak en gevolg wordt geanalyseerd. Of er naar geluisterd wordt? Ik vind van wel. Het wordt door iedereen belangrijk gevonden.”

Pauw en Witteman

Hij had al een druk leven en dat zal in deze baan niet anders worden. ,,Veel werk in de avonduren, maar ach, de politiek heeft me ook veel tijd gekost.’’ Bij het afscheid van Paul Schnabel maandagavond waren ook Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima aanwezig. Putters noemt hen zeer betrokken bij het SCP. ,,Ze zijn heel goed op de hoogte.’’ Er werken zo’n honderd mensen. Putters sprak hen maandagavond toe en merkt hierover op: ,,Ze hadden het echt gezellig gemaakt met gebak en zo. Ineens stond ik voor de troepen.’’ Kim Putters is de jongste directeur van het planbureau ooit. ,,Ik blijf denk ik de jongste”, zegt hij lachend. ,,Bij de Algemene Bestuurdersdienst ben ik van de zeventig ambtenaren ook de jongste.” Het doet hem plezier dat hij de inhuldiging van de nieuwe Koning mag meemaken. ,,Daar zijn we druk mee bezig.’’ Hoe zit het met programma’s als Pauw en Witteman? Putters lacht: ,,Die hebben al gebeld, maar ik heb gezegd dat de aandacht nu voor Paul Schnabel moet zijn. Ik zie het allemaal wel op me afkomen. Ik heb vreselijk veel zin om aan de slag te gaan.”

advertentie
advertentie