Afbeelding
Archief BDUmedia

Eensgezinde raad wil intensievere samenwerking in de regio

21 januari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam spreekt zich unaniem uit voor stevige samenwerking in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (AV) met behoud van zelfstandigheid.

De gemeenteraad reageert hiermee op de tussenrapportage van de commissie Schutte over de bestuurlijke toekomst van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden die donderdag 16 januari werd gepresenteerd in Giessenburg. De commissie Schutte werkt in een onderzoek drie modellen uit voor de toekomstige bestuurlijke inrichting van de regio. De commissie vergelijkt deze drie modellen met de bestaande indeling van de zes gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Tijdens de bijeenkomst in Giessenburg konden de gemeenteraden uit de AV-gemeenten aangeven of ze zich herkennen in de tussenrapportage. De gemeenteraad heeft de commissie nogmaals meegegeven zich het meest te herkennen in de optie die uitgaat van een intensieve samenwerking met de zes gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In dit model blijft Hardinxveld-Giessendam een zelfstandige gemeente. Hardinxveld-Giessendam heeft vertrouwen in het proces om te komen tot een toekomst in en met de gemeenten in de regio AV. De commissie heeft aangegeven dat de inbreng wordt meegenomen in de eindrapportage die op donderdag 13 februari verschijnt.

De raad kan zich goed vinden in het urgentiebesef om in de regio te komen tot regionale samenwerking waar in de tussenrapportage op wordt aangedrongen. Hardinxveld-Giessendam is zich daar al langer van bewust en heeft daarom in juni 2012 de motie 'Toekomst van Hardinxveld-Giessendam in de regio' unaniem aangenomen. Dit leidde in Hardinxveld-Giessendam al tot een proces om te komen tot een bestuurlijke oriëntatie op de toekomst. Voor Hardinxveld-Giessendam zijn de uitkomsten van de commissie Schutte dan ook meer een eindpunt voor een nieuw vervolg dan een startpunt zoals andere gemeenten dat soms verwoorden.

Lees meer in de papieren editie van Het Kompas van woensdag 22 januari.

advertentie
advertentie