'Je doet het werk niet voor jezelf'

25 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Kringloopwinkel de Cirkel bestaat 15 jaar

H'VELD G'DAM - Van kleine hebbedingetjes tot grote meubels en van kleding tot elektrische apparaten. Kringloopwinkel de Cirkel in Hardinxveld verkoopt het tweedehands en al 15 jaar lang. Op woensdag 29 januari viert de winkel dit jubileum en iedere klant ontvangt in deze week een kleine attentie in de winkel.

Door Pauline den Ouden

Wat begon in een onverwarmd pand met lekkende leidingen en een onbetrouwbare stroomvoorziening is uitgegroeid tot een sfeervolle en goed georganiseerde kringloopwinkel aan de Houtschelf 21a in Hardinxveld. Met zo'n 120 enthousiaste en fanatieke vrijwilligers wordt het initiatief breed gedragen. De opbrengst van de tweedehands spullen gaat naar verschillende goede doelen. Bestuurslid Teunie Zoetekouw: ,,We hebben bijvoorbeeld al eens geld voor scholen ingezameld voor de aanschaf van laptops en een digibord en laatst is de opbrengst gedoneerd aan de Filipijnen. Het goede doel kan dus van alles zijn."

Enthousiasme

Onder andere Teunie en bestuursleden Wilma, Nico en Ploon zijn er al vanaf het begin bij en nog altijd even enthousiast en gedreven in hun werk. Teunie: ,,Je doet het werk niet voor jezelf, maar voor het goede doel en je doet dat met elkaar. Ik kan me niet eens voorstellen dat het alweer 15 jaar geleden is dat we begonnen. Het was blijkbaar echt een gat in de markt. Het gaat zo snel, ik ben benieuwd hoelang we het nog volhouden."

Alles wat binnenkomt bij de Cirkel wordt gesorteerd van tevoren en eventuele kleine reparaties worden met een glimlach uitgevoerd. De bruikbare spullen krijgen een plaatsje in de winkel en worden, ald het niet verkocht wordt, na ongeveer zes weken opgestuurd naar een goed doel in het buitenland. ,,Het kan snel gaan met de spullen die binnenkomen, want wat de ene dag binnenkomt, kan de volgende dag alweer verkocht zijn. Het komt weleens voor dat iemand per ongeluk iets heeft weggegeven, maar er later achter komt dat het niet weg moest. Als het dan al verkocht is, is het pech hebben," zegt Teunie.

Dat de kringloopwinkel nog steeds een succes is blijkt wel uit de bezoekersaantallen. De winkel is vier dagdelen open per week en ontvangt per dagdeel gemiddeld 100 klanten. ,,Op vrijdag staan er soms al 40 mensen te wachten voor we open gaan. We maken eigenlijk heel veel mensen blij; de goede doelen, de klanten, de mensen die hun spullen weggeven, de vrijwilligers en onszelf! Er heerst gewoon een goede sfeer hier." Lachend voegt Ploon er aan toe: ,,Als je eenmaal met dit virus besmet bent, kom je er ook niet meer vanaf! Vandaar dat we het na 15 jaar nog steeds niet zat zijn."

Meer informatie en openingstijden staan op www.kringloopdecirkel.nl.

advertentie
advertentie