Erwtensoep in De Koperen Knop

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In museum De Koperen Knop wordt zaterdag 8 februari een Winterdag gehouden. Dan komt 'de snertkoning van Hardinxveld-Giessendam' heerlijke erwtensoep koken. Er kan snert worden gegeten, gewandeld rondom het museum in de winterse polder Giessendam en op de museumzolder kan worden genoten van een winterse film.

Omdat musea als De Koperen Knop en tradities onlosmakelijk bij elkaar horen, organiseert het museum op zaterdag 8 februari een dag die in het teken staat van de Hollandse winter. Voor wie er een echt dagje uit van wil maken is er een wandeling door de Giessendamse polder. In het museum is voor € 0,50 een route, met informatie over onderweg, beschikbaar. Bij vertrek kan in de koffiekamer alvast de erwtensoep worden gereserveerd. Een kop erwtensoep met brood kost € 3,--. De soep kan vervolgens tussen 13.00 uur en 16.00 uur worden gegeten. En na afloop is er dan nog een film te zien over de 'Winter in de Waard'. Op die film is ook te zien dat de schaatsers van onder andere Molentochten regelmatig stoppen voor het opdoen van nieuwe energie. Een kop erwtensoep bij een van de koek- en zopie-tenten langs de kant doet dan wonderen.

Erwtenstoep is een al heel oud recept. Het is een overblijfsel van de zogenaamde potspijzen. Bij potspijzen worden vlees en groenten in dezelfde pot boven een open vuur in een kookpot bereid. Voor de komst van de kachel had men eenvoudigweg geen andere keuze dan alles in dezelfde pot gaar maken, want er was maar één vuur in huis. Erwtensoep komt voor het eerst voor in een kookboek uit 1514. In een heel wat andere samenstelling dan we nu gewend zijn. Het valt op dat erwtensoep ook dan al wordt gemaakt van ingrediënten die lang goed blijven. Dat moest wel, want men was in alles aangewezen op de natuur.

Een andere woord voor dit heerlijke wintergerecht is snert. Die naam komt van snorren, in de betekenis van pruttelen en sissen. Het geluid dat je hoort tijdens het koken van erwtensoep.

Voor meer informatie: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie