Interne competitie schaakclub De Giessen en Linge 19e ronde

5 april 2014 om 00:00 Sport

In de 19e ronde van de onderlinge competitie van schaakclub De Giessen en Linge gebeurde er van alles. Wim Deurloo stuntte door een fout van Jan de Jong genadeloos af te straffen. Een uitstekende prestatie van Wim!

De nummers één tot en met drie, Jaco Vonk, Henk Boot en Tim Schakel hadden het alle drie erg zwaar en blijken alle drie meer kwetsbaar te zijn dan de ranglijst doet vermoeden.

In de partij tussen Gerard Brand en Jaco Vonk trok Gerard aanvankelijk het initiatief naar zich toe, maar Jaco verdedigde zich taai. Gerard kwam op gegeven moment door uitstekend spel gewonnen te staan maar verzuimde door een bizar misverstand de kroon op het werk te zetten. Beide spelers werden overvallen door dezelfde zinsbegoocheling.

In de hierna op en neer gaande partij met wisselende kansen was het Jaco die in de fout ging. Ditmaal liet Gerard zich het kaas niet van zijn brood eten en trok de partij alsnog naar zich toe.

Henk Boot kwam in zijn partij tegen Eddy Korevaar langzaam maar zeker in het nadeel. In het middenspel kreeg Eddy een levensgrote kans op winnend voordeel, maar het ontging hem en hij koos voor een andere variant die ‘slechts’ groot voordeel met zich meebracht waardoor Henk voorlopig kon standhouden. In de overgang van het middenspel naar het eindspel ging Eddy - inmiddels in hoge tijdnood geraakt - vreselijk in de fout door een pion van Henk vrije doorgang te bieden waar zijn koning en loper niet meer bij kon komen.

Hiermee boekte Henk een min of meer gestolen overwinning, al moet ook worden gesteld dat het niet helemaal aan toeval en geluk kan worden toegeschreven. De kracht van Henk is zijn tijdsindeling die vaak veel efficiënter is dan zijn tegenstander. Ook al staat hij slecht, hij zorgt ervoor dat hij niet in tijdnood komt.

De derde titelkandidaat, Tim Schakel, had evenmin een gemakkelijke avond. Nota bene tegen zijn eigen dochter Lemmy, die haar vader het vuur aan de schenen legde en een prima partij speelde. Ze heeft een stevige basis gelegd in haar pupillentijd, speelt de laatste tijd weer iets meer en dit was in deze partij duidelijk merkbaar.

In hoge tijdnood kon Tim nog maar net zijn voordeel naar winst uitbouwen. Bij de analyse na de partij bleek het allemaal nog net in orde te zijn, maar gedurende de tijdnoodfase was Tim allerminst zeker van een goede afloop.

Door deze resultaten heeft Henk Boot de leiding overgenomen van Jaco Vonk die nu tweede staat. Kort daarachter volgt Tim Schakel op de derde plaats.

advertentie
advertentie