Denk en Zet ontspringt de dans

22 februari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het is zaterdagmiddag en heel Nederland volgt met spanning de verrichtingen van de schaatsers bij de Olympische Spelen. Ook in café Boulevard in Tilburg is het stampvol en tuurt iedereen naar het grote scherm. In de achtergelegen zaal vechten de dammers van Denk en Zet tegen degradatie. Een gelijkspel is voldoende. En vier uur, net als de deur even opengaat en een aantal Brabanders luidruchtig hossend een Nederlands succes viert, scoren de Giessendammers hun tiende verlossende punt. Veilig, ook geen zenuwslopende nacompetitie. De dans ontsprongen.

Het begon niet best voor Denk en Zet. Al na ruim twee uur dammen trapte Jonathan Mentink in een valletje. Hij kreeg een dam tegen en moest opgeven. Invaller Daaf van Wijngaarden speelde een prima partij en boekte een ruime remise. Na puntendelingen van Ad de hek, Mijndert Verkaik, Joop Kwakernaak, Eef Stam en Piet Trapman stond er een 8-6 achterstand op het scorebord. Denk en Zet in zorgen. Gelukkig kon Wim Kalis met een eindspelfinesse voor de gelijkmaker zorgen door en toen Peter de Hek even later een fraaie partij ook met winst bekroonde, was het degradatiespook definitief het zwijgen opgelegd. Piet Verkaik vocht op dat moment nog voor zijn hachje, maar kon dat niet redden. Niet getreurd, 10-10 was precies genoeg.

In de provinciale competitie nestelde het achttal van Denk en Zet zich op kop met een krappe 9-7 zege op de jonge ploeg van VGO. Piet Trapman, Eef Stam en Gertjan van Herwaarden wonnen hun partij. Wim Kalis, Peter van Noordennen en Piet Verkaik remiseerden, terwijl Ad de Hek en Sander Nederveen een nul moesten incasseren. De laatste wedstrijd, tegen aartsrivaal DC Dordrecht, zal beslissend zijn voor het provinciaal kampioenschap.

advertentie
advertentie