OPNIEUW WILLEM VAN ORANJE IN MUSEUM

22 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Het is feest in Museum De Koperen Knop, want het bestaat 25 jaar. Onlangs kwam Willem van Oranje al voor de kinderen naar het museum. Op 6 maart 2014 komt hij opnieuw, maar dan speciaal voor de volwassenen. Willem van Oranje gaat dan vertellen over zijn leven. Kom ook luisteren naar en genieten van ‘de vader des vaderlands’.

Willem van Oranje heeft de hele museumzolder aan zijn lippen. In zijn deftige kostuum loopt hij voor en tussen het publiek. Het is de avond van 9 juli 1584. Hij wil zijn zoon welterusten zeggen, maar Maurits slaapt al. Willem gaat zitten aan zijn bed en zijn gedachten gaan terug naar zijn eigen jeugd. Een onbezorgde jeugd op de Dillenburg. Hij denkt aan de grootse feesten aan zijn hof in Brussel. Hij mijmert over de strijd die hij heeft geleverd tegen de Spaanse overheersing. Hij vertelt het hele ver-haal. Wat hij nog niet weet, is dat dit zijn laatste avond zal zijn... Morgen zal de Fransman Balthasar Gerards hem doden als hij na de lunch in de Prinsenhof de trap wil oplopen om in zijn slaapvertrek even wat te gaan rusten.

Onlangs was in de Koperen Knop de jeugdvoorstelling van Willem van Oranje. Dat was een leuke en vooral ook spannende ervaring. En, ‘bijzonder om mee te maken!’. Aan de voorstelling, die een half uur duurt, gaat een inloop met inleiding vooraf en na afloop is er een nagesprek met Willem van Oran-je. Sinds de start van de voorstelling (september 2009) heeft Willem van Oranje ruim 100 keer ge-speeld in Zuid-Holland. De voorstelling is een bijzondere manier om het historische verhaal van Willem van Oranje te beleven

De organisatie is in handen van de Stichting 'Geschiedenis in levende lijve'. Deze geeft kinderen, jon-geren en volwassenen inzicht in het gedachtegoed van historische figuren in de tijd waarin ze leefden. Op dit moment zijn drie historische figuren ontwikkeld als theatermonoloog; Willem van Oranje, Hugo de Groot en Spinoza.

Deze uitvoering vindt plaats op de grote museumzolder van De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De uitvoering start om 19.30 uur en kost € 7,50 inclusief entree voor het museum, een consumptie en een museumrondleiding. De zaal gaat een half uur voor de aanvang open. Graag nodigt het museum u uit om hierbij aanwezig te zijn. Sponsors, donateurs en museum-medewerkers krijgen een euro korting. Iedereen wordt verzocht vooraf te reserveren: 0184-611366, e-mail koperenknop@planet.nl of bij de receptie van het museum.

advertentie
advertentie