Geslaagd Seminar ‘Echtscheiding: betaalt het kind de rekening?’ druk bezocht

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

Donderdagmiddag 27 februari jl. vond in het Hervormd Centrum een seminar plaats met als thema ‘Echtscheiding: betaalt het kind de rekening?’. Ruim 40 belangstellenden namen deel aan het seminar. Wethouder Kraaijeveld was als portefeuillehouder Jeugd en Onderwijs aanwezig. Hij verzorgde de opening en schetste kort de transities die op de gemeente afkomen en welke plannen de gemeente daarmee heeft.

Nadien werd door echtscheidingsmediator en familierechtadvocate mr. Marie-Louise de Graaf - Fokkema van Bouwman Van Dommelen Advocaten uiteengezet wat de voordelen van echtscheidingsmediation zijn boven echtscheiding op tegenspraak en welke stappen in een mediationtraject doorlopen worden. Het doel van mediation is zorgvuldig scheiden. Tijdens het bemiddelingstraject krijgen de scheidende ouders onder begeleiding van de advocaat-mediator de mogelijkheid om de belangen van het kind voorop te stellen en goede afspraken te maken voor de toekomst. Echtscheidingsmediation heeft altijd de voorkeur boven (v)echtscheiding op tegenspraak waarbij de belangen van elk van de ouders door een eigen familierechtadvocaat worden behartigd. Het is zelfs mogelijk dat in de toekomst echtscheidingsmediation verplicht gesteld wordt om (langlopende) vechtscheidingen te voorkomen.

Tot slot werd de beleving van echtscheiding door het kind centraal gezet door Anke Nooijens van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ en Atie Bakker van de RIVAS zorggroep. Zij schetsten aan de hand van praktijkvoorbeelden en landelijk onderzoek op een interactieve wijze hoe kinderen een scheiding beleven. Ook lieten zij zien welke mogelijkheden en kindprogramma’s beschikbaar zijn om kinderen spelenderwijs te begeleiden waardoor ze de echtscheiding van hun ouders een plaats kunnen geven en in de toekomst weerbaarder zijn. Zo was er speciale aandacht voor de programma's KIES en Dappere Dino's die worden gecoördineerd door de Dienst Gezondheid & Jeugd en worden uitgevoerd door RIVAS.

De algemene conclusie van het seminar is dat een echtscheiding in sommige gevallen niet te voorkomen is, maar dat bij de afhandeling van de echtscheiding veel preventieve maatregelen genomen kunnen worden voor de toekomst. Daardoor kunnen zowel ouders als kinderen op basis van de vastgelegde afspraken hun leven na de echtscheiding weer oppakken.

advertentie
advertentie