Bekercompetitie kwartfinale schaakclub De Giessen en Linge

5 april 2014 om 00:00 Sport

Bekerwedstrijden kenmerken zich niet zelden door echte krakers, vaak ook ongeacht de speelsterkteverschillen van de spelers. Dé grote verrassing was het spel van Anita van Bemmelen. Ze had in de bekercompetitie al verrassend gewonnen van Tony Else en Frans Fijlstra en speelde in de kwartfinale een uitstekende partij tegen Tim Schakel.

Tim (met wit spelend) leek in de opening beter te staan maar het viel tegen om zijn voordeel uit te breiden. Bovendien verdedigde Anita uitstekend en moest wit erg oppassen om niet te haastige zetten te doen want het gevaar van een vlijmscherpe counter lag voortdurend op de loer. Met kleine stappen slaagde de witspeler erin groter voordeel te behalen, al was het voortdurend oppassen geblazen. De beslissing viel pas in het eindspel en zo wist Tim - in een door beiden sterk gespeelde partij - zwaarbevochten de halve finale te bereiken.

Ook de partij tussen Ernst Delwel en Jaco Vonk werd een echte bekerkraker! Ernst koos voor een eigen openingsopzet en kwam prettig te staan. Bij de overgang naar het middenspel koos hij voor het verkeerde plan en speelde juist Jaco in de kaart door de h-lijn te openen. Dit bleek beslissend te zijn. In wederzijdse hoge tijdnood hield Jaco het hoofd koel en wist zijn voordeel te gelde te maken.

Henk Boot had voor zijn partij tegen Eddy Korevaar een opening bedacht die hij nimmer speelt. Aanvankelijk reageerde Eddy goed en ging het spel gelijk op totdat hij met onorthodoxe zetten opportunistisch ging spelen. Henk reageerde alert en trok steeds meer het initiatief naar zich toe. Kon Eddy zich in zijn vorige partij tegen Tim Schakel nog redden nadat laatstgenoemde meerdere zwakke zetten produceerde, Henk liet zich niet van de wijs brengen en trok de partij met sterke en overtuigende zetten over de streep.

De partij tussen André van Wingerden en Marius de Wit eindigde in remise. Beiden moeten met verwisselde kleuren nogmaals met elkaar de strijd aangaan. Er moet een winnaar komen die doorgaat naar de laatste vier.

advertentie
advertentie