Geloof en sport: als topsporter moet je een klootzak zijn

5 april 2014 om 00:00 Sport

Topsporters als Marianne Vos, Ronald en Michel Mulder en Jeffrey Sarpong komen uit voor hun christen-zijn. Zij laten zien dat christen zijn en topsport bedrijven elkaar niet in de weg hoeven staan. Maar is dat wel zo? Daarover organiseert Geloofshelden een serie ontmoetingsavonden voor (christelijke) sporters.

"Als het op de kant gaat zeg ik echt niet kom er maar tussen."

Tijdens de eerste ontmoetingsavond in de serie rond 'Sport en geloof' stond met name de stelling 'Als topsporter moet een egoïst (klootzak) zijn' centraal.

Merijn Korevaar, wielrenner bij het Rabobank Development Team, reageert: "Ja, soms wel. Als er waaiers ontstaan en daar achter gaat het op de kant dan ga ik echt niet zeggen 'kom er maar tussen', want dan lig je eraf. Ook niet omdat ik christen ben."

Triatleet Bert Flier: "Je weet echt wel wanneer je een wedstrijd fair hebt gewonnen of niet. Ik heb tijdens een wedstrijd eens iemand mentaal helemaal stuk gemaakt. Die kwam huilend over de streep. In eerste instantie was ik trots dat ik dat kon. Nu heb ik daar toch een andere mening over. Heel anders was dat tijdens een andere triatlon. Ik reed kilometers naast een Duitse concurrent. Het werd een heel mentaal spel, maar wel fair. We haalde het beste in elkaar naar boven. Dan is er respect voor elkaar! "

Ex-profvoetballer Ardon de Waard: "Ik stond in de verdediging, mijn coach zei tijdens de nabespreking 'je had die gozer z'n benen moeten breken!'. Juist als christen kun je tijdens wedstrijden verschil maken door andere keuzes te maken."

"Heb je naaste lief als jezelf"

Topsport dwingt je tot lastige keuzes

Niet alleen de keuzes tijdens de wedstrijden zijn van belang. Als topsporter ga je voor één doel en daar stem je alles op af. Het dwingt je tot keuzes, ga je wel of niet naar die verjaardag, dat etentje of die trouwerij.

Bert Flier reageert: "Jaren lang stond bij mij de sport bovenaan mijn lijstje en op grote afstand volgde God en mijn familie. Nu is het God, familie en dan pas de sport. Met je blik op God gericht maak je andere keuzes. Daarbij is het gebod van Jezus 'Heb je naaste lief als jezelf' een belangrijk uitgangspunt."

Meer ontmoetingsavonden rond 'geloof en sport'

Zelf een ontmoetingsavond van Geloofshelden bijwonen? Wees welkom maandagavond 12 mei a.s. in Het Bruisend Hart in Hoornaar

We gaan verder dieper in op het thema Sport en Geloof: Hoe ga je daarmee om? Kijk op www.geloofshelden.nl voor meer info.

Geschreven door: Birgitta Roos

advertentie
advertentie