De Bilderhof staat weer recht

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - In de Koningin Wilhelminalaan in Boven - Hardinxveld klonk zaterdagochtend 29 maart regelmatig een scheidrechtersfluitje. Niet van een scheidsrechter, maar van een aannemer die 30 man met zijn fluitsignaal de opdracht gaf een paar draaien te geven aan de vijzels. Het karakteristieke huis 'de Bilderhof' op nummer 105 werd na meer dan driekwart eeuw rechtgezet. Voor eigenaar Hans Vogel een erg spannende dag, want zo'n klus is niet zonder risico's.

Door Pauline den Ouden

Het pand op de hoek van de Koningin Wilhelminalaan en de Tiendweg is in 1930 gebouwd voor toenmalig burgemeester de Boer. Het is een bekend pand in het dorp en velen kennen het niet anders dan dat het scheefgezakt staat. Hans Vogel is in 2000 eigenaar geworden van het huis en wilde het vanaf het begin al rechtzetten, maar het is een duur project. Nu hij met zijn vriendin Jessica Admiraal wil gaan samenwonen, was het een mooi moment om het pand eindelijk onder handen te nemen. Na ongeveer vijf weken van voorbereiding en het leeghalen van de benedenverdieping, stond er zaterdag om 7:30 uur een ploeg van 30 mannen, veel met ervaring in de bouw, klaar om deze klus te klaren. Familie, vrienden en buren van Vogel gingen deze unieke uitdaging graag aan, want een huis even rechtzetten, dat maak je niet vaak mee.

Fluitsignaal

In en rondom het huis zitten de helpers ontspannen pratend met elkaar op een aangewezen plek bij een zogenoemde vijzel te wachten op het fluitsignaal. De aannemer loopt met een serieuzere blik rond het huis en kijkt of de woning aan alle kanten gelijk omhoog gaat. Hij blaast weer op zijn fluitje en de mannen draaien eensgezind aan de vijzels, zodat er de minste kans op scheuren in het huis ontstaat. Rond 09:00 uur is het verschil al goed te zien. De linkerkant is al ongeveer 15 centimeter opgevijzeld en met een waterpas wordt gecontroleerd of het goed gaat.

Even later volgt een ander fluitsignaal voor de koffiepauze en gretig vallen de harde werkers aan op de appelflappen en de verse koffie die verzorgd werden door Jessica, haar moeder en een aantal zussen van Hans Vogel. De warme truien gaan uit, want ook de zon werkt mee. Genietend van de koffie wordt er druk gepraat over onder andere de werkzaamheden.

Ook voor de omgeving blijft de unieke gebeurtenis niet onopgemerkt en er stoppen regelmatig wat fietsers om even te kijken. Na de koffie gaat iedereen weer vol enthousiasme aan de slag. Rond de klok van 12.00 uur zit het werk er voor deze mannen op en het huis is ruim 30 centimeter opgetild. De metselaars metselen alles nog dicht en dan is het spannendste werk gedaan. Nu is het aan Hans en Jessica om er verder weer iets moois van te maken.

advertentie
advertentie