Bijl en Schippers winnaars SecureLink 5EM

13 april 2014 om 00:00 Sport

AMEIDE - Ivo Bijl heeft zaterdag de elfde SecureLink 5EM van Ameide gewonnen, de derde wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2014. Bij de vrouwen blijft Agnes Schipper onaantastbaar in het loopcircuit tot dusverre. Zij won na de Dirk IV-loop in Hoornaar en de Halve van Hercules in Dordrecht ook de vijf Engelse Mijlen van Ameide.

Zo riant als de marge bij de vrouwen was, zo spannend was de wedstrijd bij de mannen. Op het karakteristieke polderparcours van de Alblasserwaard waren de verschillen klein. Na drie van de ruim acht kilometers was een forse kopgroep - dertien man sterk - nog bijeen en ruim over de helft van de rit waren daarvan de sterkste acht nog tesaam.

Geleidelijk vielen Fouad Fertoute, Messaoud Dardouri, Aïssa Marguoum en Henkjan den Braven weg en bleef een kopgroep van vier over. Met Ivo Bijl, Maarten van Zeggeren, Peter-Jan Hardenbol en toptriatleet Erik-Simon Strijk. Strijk en Bijl namen op kilometer vijf even afstand van de andere twee, maar Hardenbol en Van Zeggeren slaagden er met wind tegen in om terug aan te sluiten.

De beslissende aanval kwam op ruim een kilometer van het einde. Bij het passeren van kilometerbordje 7 zette Ivo Bijl aan voor een hele lange eindspurt. 'Ik ging eigenlijk te vroeg', zo analyseerde hij kort na de finish, die hij enkele seconden eerder passeerde dan zijn trainingsmaatje Maarten van Zeggeren. 'Ik wist dat Maarten goed kon aankomen en ik voelde mijn benen verzuren. Maar ik kon er gelukkig nog iets uitpersen.'

Na Bijl en Van Zeggeren kwam Peter-Jan Hardenbol, klassementsaanvoerder in het Grote Rivieren Loopcircuit, als derde over de streep. Uitgeput, maar tevreden met het resultaat. 'De laatste kilometer ging in 24 per uur geloof ik. Op de sprint van Ivo en Maarten had ik geen antwoord meer. Ik hoorde de trainer van Erik-Simon Strijk roepen dat hij ook moest gaan. Ik ben blij dat ik dat kon counteren. De derde plek voelt als een overwinning.'

De winnende tijd van Bijl was 26.11. Van Zeggeren volgde op twee seconden, Hardenbol op zes. Fouad Fertoute won de M35-categorie in 27.01, Aïssa Marguoum de M45 in 27.02 en Jan Prins de M55 in 28.23.

Peter-Jan Hardenbol gaat zich de komende periode richten op de baanatletiek en zal zijn leidende positie in het loopcircuit in het najaar komen verdedigen, kondigde hij aan. Agnes Schipper stelde juist dat zij ook de komende wedstrijden wil meepikken in het Grote Rivieren Loopcircuit, omdat zij in oktober een marathon in de planning heeft.

Schippers winnende tijd was 30.10, Vanessa Hartman won in 30.50 de V35 en Janita Korevaar in 35.30 de klasse Vsen.

De volgende wedstrijd in het Univé Grote Rivieren Loopcircuit 2014 is de Krakelingenloop in Heukelum op 17 mei. Alle uitslagen, klassementen en informatie over de verschillende lopen is te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.

advertentie
advertentie