HKC lijdt eerste nederlaag (16-11)

20 april 2014 om 00:00 Sport

In de strijd om het kampioenschap speelde HKC zaterdag tegen ACKC uit Almkerk. In een zeer druk bezochte derby was het ACKC dat terecht de winst pakte. Het speelde feller dan de Boven-Hardinxvelders en pakte ook mede door een beter verzorgde afronding de twee punten. Hierdoor bracht het HKC, dat eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aan liep, de eerste nederlaag toe in deze competitie.

HKC heeft een riante uitgangspositie voor de wedstrijd in deze tweede klasse. Saillant detail bij deze derby was dat de ploegen gecoached worden door de broers Peter (HKC) en Dick (ACKC) van Houwelingen. HKC startte met de debuterende Anieke Swets voor de afwezige Esther de Groot in de basis. De Boven-Hardinxvelders kwamen goed uit de startblokken en pakten via Kees Baks een 1-0 voorsprong. ACKC scoorde direct tegen, zette door en nam na 10 minuten spelen een 3-1 voorsprong. ACKC-coach Dick van Houwelingen had zijn huiswerk goed gedaan en kent zijn oude ploeg HKC door en door. Hij zag zijn ploeg agressief spelen en verdedigend weinig ruimte weggeven. Na een tegenscore van Stefan de Groot, was het wederom Kees Baks die beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht (3-3). ACKC pakte weer het initiatief en na een kwartier spelen leidde de ploeg uit Almkerk met 5-3. Het tweede aanvalsvak van HKC zat vandaag op slot en wist niet tot scoren te komen in de eerste helft. Mede hierdoor wist ACKC voor rust al een gat te slaan van 3 punten en ging het de rust in met een comfortabele 8-5 voorsprong.

HKC-coach Peter van Houwelingen maande zijn ploeg in de pauze tot meer rust en overtuiging in het spel en de afronding. Toch was het de thuisploeg die de score na rust opende, waarna Esther Bot uit een vrije bal de score op 9-6 bracht. Hierna brak er een fase aan waarin er weinig lukte bij de BMN-formatie. ACKC ging onverstoord door, scoorde viermaal op rij en liep hierdoor zelfs uit naar een 13-6 voorsprong. Peter van Houwelingen bracht Hicham Maachi in de ploeg en dit resulteerde effect. Zo kwam HKC toch weer dichterbij (13-9). Marielle de Waal werd ingebracht om meer aanvalsdruk te kunnen brengen en scoorde zelf direct van afstand de 13-10 met nog 10 minuten op de klok. Een spannende slotfase leek in de maak, maar het was ACKC dat terecht op basis van een betere instelling en beter spel de overwinning opeiste met 16-11.

HKC heeft twee weken rust en zal dan op 10 mei tegen Zwaluwen weer uit een ander vaatje moeten tappen in de strijd om het kampioenschap.