Afbeelding
Archief BDUmedia

T@B en SGP presenteren overeenkomst

22 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar, T@B en SGP, presenteerden gisterenavond hun coalitie-overeenkomst. Op het eerste gezicht is het een evenredige verdeling van de speerpunten van de partijen uit beide programma's. T@B krijgt bijvoorbeeld haar zin wat betreft het afschaffen van de startersleningen en de wens van de SGP voor een portefeuille Vastgoed wordt gehonoreerd.

Door Annika Both

De presentatie van de overeenkomst vond helaas plaats na de deadline van deze krant, maar gelukkig waren SGP en T@B bereid de redactie van Het Kompas van tevoren inzage te geven.

Herkenbaar zijn de speerpunten van de T@B: het realiseren van een parkeerterrein voor lokale vrachtwagenchauffeurs, afschaffen startersleningen, het opstellen van nieuw hondenpoepbeleid, uitbreiding van recreatieve voorzieningen (bijvoorbeeld bij de rivier) en welstandsvrij bouwen. Maar ook de hand van de SGP is zichtbaar: het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven in kader van het verstevigen van het vangnet voor de zorg, gestructureerde preventievoorlichting op scholen over genots- en verslavingsmiddelen, het gebruik van afval als grondstof bevorderen en het behouden van de zondagsrust.

Opvallend is het noemen van ambtelijke én bestuurlijke samenwerking met buurgemeenten. T@B en SGP reppen echter niet over de uitvoering van dit doel. Dat komt later, in het collegeprogramma. Een ander heikel punt is de versterking van het centrum als winkelgebied. De winkeliers en ondernemers in het desbetreffende gebied wachten al geruime tijd op de opknapbeurt van de Peulenstraat. De renovatie werd zes jaar geleden al aangekondigd, maar heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

De fracties willen verder beiden goed uitgerust zijn voor de decentralisaties van zorg, werk en jeugdhulp; voorbereid zijn op de ontwikkelingen op het gebeid van de bestuurlijke toekomst van Hardinxveld-Giessendam; de regeldruk verminderen; de nadruk leggen op preventie in plaats van handhaving; een financieel gezonde gemeente bewerkstelligen en de schuldenlast terugdringen.

advertentie
advertentie