Nagels worden niet geknipt

23 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Vragen en klachten over de gezondheidszorg

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg.

Na een operatie verblijft de moeder van mevrouw Zijlstra tijdelijk in een verpleeghuis. Mevrouw Zijlstra merkt dat de nagels van haar moeder niet geknipt worden. Als ze het personeel vraagt dit te doen krijgt ze te horen: “Wij knippen geen nagels. Dat is ons beleid.” Mevrouw Zijlstra vindt dit vreemd. “Mijn moeder kan dit momenteel zelf niet doen. Mag het verpleeghuis weigeren deze zorg te geven?”

Zorgbelang antwoordt

In de brochure “Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling” staat op welke producten en diensten je recht hebt als bewoner van een instelling.

Over het knippen van nagels staat het volgende: “Kunt u door ziekte, aandoening of ouderdom niet meer zelf uw nagels knippen? Dan laat de instelling dat doen door een verzorgende of pedicure. Dat heet persoonlijke verzorging. De kosten van persoonlijke verzorging zijn voor rekening van de instelling”.

Het advies aan mevrouw Zijlstra is om in gesprek te gaan met de leidinggevende en te vragen waarom de instelling van deze richtlijn afwijkt. Als hierover geen goede uitleg komt, kan mevrouw overwegen om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie van de instelling.

Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar (0900) 243 70 00. E-mail: ik@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie