Cursus moet jongeren financieel bewust maken

29 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Beter leren omgaan met je geld? Dat kan vanaf 3 juni met de nieuwe budgetcursus Manage Your Money van de Regionale Sociale Dienst Alblasserwaard Vijfheerenlanden. De cursus is specifiek gericht op jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar.

Door Marjanne Dijkstra

De jongeren krijgen financiële vaardigheden aangeleerd en ook het leren omgaan met verleidingen is een belangrijk aspect. Er wordt gewerkt met gastdocenten/ervaringsdeskundigen (waaronder uitkeringsgerechtigden), die affiniteit hebben met de doelgroep en zelf ervaring hebben met financiële problemen. Zij gaan hierover met de jongeren in gesprek. Ook de lokale SNS-bank levert hierin een bijdrage.

Een woordvoerder van het jongerenloket legt uit: ,,Manage Your Money is door de RSD AV onder andere ontwikkeld in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid. De voornaamste reden is dat de financiële problemen onder jongeren redelijk groot zijn. Er zijn veel jongeren met schulden of die moeite hebben met rondkomen. Dat start al op jonge leeftijd, al op de middelbare school. Soms ligt er andere problematiek aan problemen met geld ten grondslag zoals drugsgebruik of de gezinssituatie. Sommige ouders leven zelf ook van een minimuminkomen en kunnen weinig bijspringen voor hun kinderen. Maar in principe kunnen geldproblemen iedereen overkomen. Omdat financiële problemen steeds jonger ontstaan is het belangrijk om het programma ook voor jongere jeugd aan te bieden. Dit programma is een belangrijk onderdeel in het actieplan jeugdwerkloosheid. Als je teveel financiële problemen hebt, wordt het steeds moeilijker om je te focussen op werk of school en kom je in een vicieuze cirkel terecht."

Er zijn een aantal zaken die de jongeren leren tijdens de cursus. ,,De jongeren moeten inzicht hebben in hun inkomsten en uitgaven, ze moeten een weekkasboek kunnen bijhouden, een maandbegroting kunnen maken, hun financiële administratie op orde kunnen krijgen en heel belangrijk is dat ze inzicht krijgen in valkuilen en financiële risico's. We hopen dat we veel jongeren weer op weg kunnen helpen nu ze kampen met schulden maar ook dat de cursus preventief werkt. Jongeren die bijvoorbeeld op zichzelf willen maar niet weten hoe ze dat financieel moeten organiseren, zijn ook welkom op de cursus." Aanmelden kan via www.rsdav.nl.

advertentie
advertentie