TV-documentaire over opkomst en strijd van lokale partij

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De Transparante partij voor Algemeen Belang (T@B) uit Hardinxveld-Giessendam vervult een hoofdrol in de documentaire die de Sliedrechtse NOS-programmamaker Peter Donk maakte. De documentaire is de komende dagen drie maal per dag te zien op het themakanaal NPO Politiek om 09.00, 15.00 en 21.00 uur in ieder geval tot en met het weekend.

De documentaire, die in de laatste week voor de gemeenteraadsverkiezingen is opgenomen, geeft een goed beeld hoe met lokale partijen wordt omgegaan door 'de gevestigde partijen'. De titel van de documentaire is 'Hoe een droom werkelijkheid werd' en duurt veertig minuten. De lokale partij is krachtig, maar heeft het ook zwaar in een gemeente waar de SGP en de ChristenUnie al jaren een dominante rol hebben en in het college zitten.

Geschiedenis

In veel gemeenten deden lokale partijen mee aan de verkiezingen. In Hardinxveld-Giessendam bestaat sinds 2003 de T@B en deed voor het eerst mee aan de verkiezingen in 2006. Lijsttrekker was de toen 18-jarige Benhard van Houwelingen. De partij won twee zetels en beleefde vier zware jaren. Andere partijen namen de T@B niet serieus en zagen de twee raadsleden Benhard van Houwelingen en Henk de Vree als de vertegenwoordigers van 'de protestpartij'.

In 2010 ging de partij van twee naar vijf zetels en werd de grootste partij in het dorp. Formeren was de partij niet gegeven. De SGP en ChristenUnie deden volgens de T@B aan 'blokvorming'. De lokale partij werd buiten het college gehouden en opnieuw niet serieus genomen. De teleurstelling bij de T@B was groot.

Op 19 maart deed Benhard van Houwelingen als lijsttrekker voor de derde keer mee namens de T@B. Het was erop of eronder, maar de geluiden voor de verkiezingen stemden positief. De T@B werd de grote winnaar. Op één stem na won de partij een extra raadszetel ten nadeel van de ChristenUnie. De partij ging van vijf naar zes zetels. De ChristenUnie wilde een hertelling en die kwam er. De T@B kwam er nog beter van af en bleef de grootste. De andere partijen wilden dat de T@B aan zet was om een coalitie te formeren. De ChristenUnie maakt duidelijk toch graag in het college te willen.

Gekanteld

Vier jaar oppositie heeft de partij respect opgeleverd van de andere partijen. Dat is terug te zien in de documentaire. De T@B wordt 'iets gegund' en de 'traditionele' partijen hebben hun beeld over de lokale partij bijgesteld. Het bleek geen protestpartij.

Een hoofdrol speelt de T@B-lijsttrekker Benhard van Houwelingen. Aan het woord komen verder onder andere de oud-lijsttrekker van de SGP en wethouder Theo Boerman, SCP-directeur Kim Putters, NSOB-bestuursvoorzitter Paul Frissen, T@B-mede-oprichter Pauline van Dijk, oud-raadslid Henk de Vree en de ouders van Benhard van Houwelingen.

De NOS-documentaire geeft een goed beeld de spanning en emoties in de strijd om de raadszetels. Opnamen zijn er onder meer gemaakt tijdens de campagne, bij een verkiezingsdebat, op het stembureau, op de uitslagenavond, tijdens en na de hertelling.

advertentie
advertentie