Collegeavond ‘Decentraliseren kunnen we samen leren’ werkt verbindend

27 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De tweede collegeavond ‘Decentraliseren kunnen we samen leren’ voor lokale bestuurders, raadsleden en ambtenaren vond maandag 26 mei plaats. Ditmaal was de collegeavond gericht op de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en vond plaats in het restaurant van Graafzicht in Bleskensgraaf. Tijdens deze avond presenteerden prof. dr. Paul Frissen en dr. Menno Fenger aan de ruim 75 aanwezigen hun visies en verwachtingen over de decentralisatie van de langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning. Ook over deze bijeenkomst waren de reacties van de aanwezigen zeer lovend: “De avond heeft me erg enthousiast gemaakt. Het stimuleert je om zelf na te blijven denken en niet alles als vanzelfsprekend aan te nemen”, aldus Hennie Prins, Sociaal Raadslid Servanda.

Nederland is in de ban van de drie decentralisaties. De overgang van de AWBZ naar de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet houden o.a. gemeenten, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties dagelijks bezig. Wat iedereen bindt, is de zoektocht. Prof. dr. Paul Frissen en dr. Menno Fenger startten samen met de aanwezigen deze zoektocht op macroniveau. “De heren spraken over de participatiesamenleving, de eigen kracht van de burger, zijn eigen regie en vrijheid en waarom actieve burgers en maatschappelijke organisaties nu meer dan ooit nodig zijn. Tijdens de avond deden zij een oproep tot de vrijheid om fouten te maken”, aldus Mireille Henderson, Projectleider WMO bij Syndion.

Prakijkstage

De collegeavond is een initiatief van De Lange Wei, de Wielborgh, Yulius, AV Zorggroep, Trivium Lindenhof en Syndion. Naast de collegeavonden bieden zij wethouders, beleidsmedewerkers, raadsleden, adviesraadsleden en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om een praktijkstage te lopen bij één van de zes organisaties. Op deze manier kunnen zij in de praktijk nader kennismaken met de diverse AWBZ-voorzieningen en doelgroepen die vanaf 2015 te maken krijgen met de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Voor de praktijkstages zijn nog plekken beschikbaar, geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via stageweek@syndion.nl.

advertentie
advertentie