Wielerpeloton kleurt de polder van Hardinxveld-Giessendam

30 mei 2014 om 00:00 Sport

H'VELD-G'DAM - De polder van Hardinxveld-Giessendam is maandag 9 juni het toneel van de wielersport. In totaal zullen ongeveer 300 wielrenners in 4 categorieën strijden om de titel 'Kampioen van Zuid-Holland'. Vanaf de viaducten op de Polderweg en Zwijnskade kan het gekleurde lint worden gevolgd.

Op tweede Pinksterdag worden overal in Nederland de regionale kampioenschappen verreden. Regiorenners strijden in een eendaagse wedstrijd om de eer van de provincie. Ideaal voor een dergelijk kampioenschap is het parcours van Hardinxveld-Giessendam; groter dan een criterium, maar wel selectief. De stichting Wielerevenementen Hardinxveld is dan ook blij met de uitnodiging van de KNWU om het podium te bieden voor het Districtskampioenschap van Zuid-Holland. ,,Het belangrijkste is dat de renners hier graag rijden en het publiek goed zicht heeft op de ronde. Wanneer het gaat waaien zullen er vanaf het begin al waaiers ontstaan. Op de viaducten kan je de strijd prachtig volgen", aldus mede-organisator Jan Goedhart. De start vind plaats aan de Spoorweg, waarna vervolgens Polderweg, Betuwepad, Zwijnskade worden gevolgd om uiteindelijk weer op de Spoorweg uit te komen waar de finishlijn is getrokken. Een attractieve ronde van 4,6 kilometer met 2 beklimmingen.

Op andere plekken vallen wielerrondes weg door verscherpte regelgeving, tekort aan vrijwilligers of doordat rondes niet langer meer welkom zijn in een dorpskern. De ronde van Hardinxveld-Giessendam is niet helemaal vrij van deze druk, maar heeft goed contact omwonenden en weet zich gesteund door een groot aantal bedrijven en instanties. ,,Het is ook een vorm van volksvermaak", zegt Jaap Buijk. ,,Vroeger stond er natuurlijk veel meer publiek en liep het dorp uit. Dat komt niet meer. Mensen zijn veel mobieler en rijden zonder na te denken naar een activiteit die hen beter past. Toch denken we dat we een leuk evenement hebben voor het dorp. Het is niet voor niets dat we dit voor de 48e keer organiseren en daarmee een van de oudste rondes van de provincie zijn. Bovendien is de toegang gratis, dus waarom zou je het verderop zoeken als er in het eigen dorp wat te beleven valt."

Programma

Om 10 uur starten de Masters 50 en 60+ met plaatselijk favoriet Robert Werkman. Om 11.30 uur volgen de Masters 30 en 40+ met daarin Walter Koster. Het jonge talent in de vorm van Junioren komen om 13.00 uur aan de start voor hun 65 kilometer. Als finale van de dag starten de Belofte-renners (tot 23 jaar zonder profcontract) om 14.30 uur voor hun 100 kilometer koers. Hierin maarliefst 3 dorpelingen (Erik Kramer, Patrick Kramer en de altijd aanvallend rijdende Bart Buijk).

advertentie
advertentie