Wielerpeloton kleurt de polder van H'veld-G'dam

30 mei 2014 om 00:00 Activiteiten

Maandag 9 juni is de polder van Hardinxveld-Giessendam het toneel van de wielersport. In totaal zullen ongeveer 300 wielrenners in 4 categorieën strijden om de titel ‘Kampioen van Zuid-Holland'. Vanaf de viaducten op de Polderweg en Zwijnskade kan het gekleurde lint worden gevolgd. Een fraai schouwspel in een prachtige omgeving.

Selectief en attractief parcours

Op 2e Pinksterdag worden overal in Nederland de regionale kampioenschappen verreden. Regiorenners strijden in een eendaagse wedstrijd om de eer van de provincie. Ideaal voor een dergelijk kampioenschap is het parcours van Hardinxveld-Giessendam; groter dan een criterium, maar wel selectief. De stichting Wielerevenementen H'veld is dan ook blij met de uitnodiging van de KNWU om het podium te bieden voor het Districtskampioenschap van Zuid-Holland. "Het belangrijkste is dat de renners hier graag rijden en het publiek goed zicht heeft op de ronde. Wanneer het gaat waaien zullen er vanaf het begin al waaiers ontstaan. Op de viaducten kan je de strijd prachtig volgen." aldus mede-organisator Jan Goedhart. De start vind plaats aan de Spoorweg, waarna vervolgens Polderweg, Betuwepad, Zwijnskade worden gevolgd om uiteindelijk weer op de Spoorweg uit te komen waar de finishlijn is getrokken. Een attractieve ronde van 4,6 kilometer met 2 beklimmingen.

Wielerronde is ook volksvermaak

Op andere plekken vallen wielerrondes weg door verscherpte regelgeving, tekort aan vrijwilligers of doordat rondes niet langer meer welkom zijn in een dorpskern. De ronde van H'veld-G'dam is niet helemaal vrij van deze druk, maar heeft goed contact omwonenden en weet zich gesteund door een groot aantal bedrijven en instanties. "Het is ook een vorm van volksvermaak" volgens Jaap Buijk. "Vroeger stond er natuurlijk veel meer publiek en liep het dorp uit. Dat komt niet meer. Mensen zijn veel mobieler en rijden zonder na te denken naar een activiteit die hen beter past. Toch denken we dat we een leuk evenement hebben voor het dorp. Het is niet voor niets dat we dit voor de 48e keer organiseren. Bovendien is de toegang gratis, dus waarom zou je het verderop zoeken als er in het eigen dorp wat te beleven valt."

Programma

10.00 uur - Masters 50 en 60+

11.30 uur - Masters 30 en 40+

13.00 uur - Junioren

14.30 uur Belofte-renners (tot 23 jaar zonder profcontract). Hierin maarliefst 3 dorpelingen (Erik Kramer, Patrick Kramer en de altijd aanvallend rijdende Bart Buijk).

advertentie
advertentie