Gesteggel over scheepshal leidt tot rechtszaak

5 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Het gesteggel tussen gemeente, Neptune Repair BV en de bewoners aan de Rivierdijk duurt voort. De partijen ontmoeten elkaar weldra in een rechtszaak, omdat ze het samen niet eens kunnen worden. De ondernemer wil meer ruimte voor bedrijvigheid, de gemeente wil de lokale economie bevorderen en de bewoners willen niet inboeten op hun woongenot.

Door Annika Both

De gemeenteraad (uitgezonderd de fractie van het CDA) gaf eind maart vorig jaar haar akkoord voor een Verklaring van Geen Bezwaar voor de omgevingsvergunning ten bate van de nieuwbouw van de scheepshal van Neptune aan Rivierdijk 509. Eerder was al het losstaande kantoor, ter hoogte van het Kolffgemaal, gesneuveld. De ingediende zienswijzen van de bewoners aan de Rivierdijk, verenigd in een commissie, werden ongegrond verklaard. Tenminste, de gemeente gaf voorrang aan uitbreiding van de werkzaamheden van Neptune Nepair boven de wensen van de bewoners. Erik Blokland, woonachtig tegenover de reparatiewerf (voorheen van IHC Merwede), kan zich er nog steeds sterk over verbazen. Tijdens het lijsttrekkersdebat 8 maart dit jaar in de raadzaal van de gemeentehuis vroeg hij de politici naar de betekenis van een bestemmingsplan. ,,Wie bepaalt de kaders van een dergelijk plan? Wanneer de gemeente ten alle tijde kan besluiten tot het opzij schuiven van de regels, wat is dan de waarde van een bestemmingsplan?'' Er volgde geen tevredenstellend antwoord. Nog steeds kampt hij met een 'unheimlich' gevoel over de hele kwestie. De juiste procedures mogen gevolgd zijn, maar het idee dat de belangen van de bewoners niet als volwaardig worden beschouwd overheerst.

Van 10 april tot en met 21 mei dit jaar lag de definitieve omgevingsvergunning ter inzage. Opnieuw diende de bewonerscommissie haar zienswijzen in. Deze leidden echter niet tot grootse wijzigingen in het plan. Daarop besloten de bewoners in beroep te gaan. ,,Onze hoop is gevestigd op de onafhankelijkheid van de rechter. We wachten nu op een oproep tot de zitting.''

advertentie
advertentie