Fiets centraal in De Koperen Knop

20 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De geschiedenis van de fiets is het centrale thema van de zomerexpositie in Museum De Koperen Knop. Dat wordt in beeld gebracht aan de hand van een groot aantal unieke fietsen, geëxposeerd met alles wat daarbij hoort. Een boeiende expositie voor iedereen, van jong tot oud. Een expositie die bij elke bezoeker een heleboel herinneringen zal oproepen. Deze expositie is te bezoeken van 24 juni tot en emt 13 september.

Nederland is een fietsland, waar het aantal fietsen het aantal inwoners ver overstijgt. In een overzichtelijke tentoonstelling toont het museum de geschiedenis van die overal voorkomende fiets. Basis vormt de ontwikkeling van de fiets tussen 1862 en 1962. Een periode die de ontwikkeling laat zien van een loodzwaar en oncomfortabel rijwiel naar de snelle en lichte fiets anno nu. Op de expositie wordt ook aandacht geschonken aan de techniek van het fietsen, waarbij duidelijk wordt dat het kunnen fietsen afhankelijk is van het sturen. Een fiets zonder stuur kan absoluut niet overeind blijven.

Er zijn ook verschillende hypermoderne ontwerpen te zien. Kortom gewone fietsen, maar ook heel speciale. En natuurlijk racefietsen, kinderfietsjes en nog veel meer. Ook accessoires, zoals fietsbanden, jasbeschermers, kinderzitjes, zadels en fietslampen in soorten en maten. Ook zijn er bijzondere objecten te zien zoals antieke emaille reclameborden en ander reclamemateriaal. Natuurlijk is er ook informatie te vindenover de wielerbaan, die Hardinxveld ooit rijk was. Daar, aan de Parallelweg, vonden jaarlijks de feestelijkheden plaats ter gelegenheid van koninginnendag.

De fietsers kunnen ook zelf aan de slag, want er is voor vijftig cent een informatieve brochure verkrijgbaar van het 'fietsrondje Hoornaar', een fietsroute van zo'n 25 km, waarin van alles te lezen is over wat onderweg te zien is. Affichesponsor is de Fietsspecialist Profile Kramer in Hardinxveld-Giessen-dam. Aan de expositie is meegewerkt door diverse bruikleengevers, waaronder de Historische Rijwielvereniging 'de Oude Fiets'.

advertentie
advertentie