Capaciteit begraafplaats Tiendweg verdubbelt door uitbreiding

24 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De oppervlakte van de begraafplaats aan de Tiendweg in Boven-Hardinxveld wordt ruimschoots verdubbeld: van 0,95 naar 2,15 hectare. Op die manier voldoet de begraafplaats aan de vraag aan ruimte in de jaren die komen gaan. De uitbreiding is bijna voltooid, op de beplanting en nieuwe toegangsweg na.

Door Annika Both

Voordat de werkzaamheden aan de begraafplaats begonnen, heeft de gemeente overlegd met medewerkers van de eigen organisatie, begrafenisondernemers, bewoners van het dorp en direct omwonenden. Tot teleurstelling van de gemeente lieten de burgers nauwelijks van zich horen. De raadsleden wisten echter wel het gevoel van de gemeenschap te vertalen in een duidelijke boodschap. Dat deden de fracties al in oktober vorig jaar, toen de capaciteit van begraafplaatsen aan de orde kwam in de raadsvergadering. Men bleek een groot belang te hechten aan het begraven worden in eigen kern; in Boven of Beneden.

De begraafplaats aan de Tiendweg is verbreed en verlengd. Aan de linkerzijde is een nieuwe, bredere, toegangsweg gecreëerd. De aansluitende paden zijn op die manier aangelegd dat een rondgang mogelijk is. Op de grens van het oude en nieuw gedeelte is een centrale ontmoetingsplaats gemaakt. Daar worden ook de urnenmuur en het strooiveld naartoe verplaatst.

In totaal verdubbelt het aantal graven: van 650 naar 1300. ,,Dat is echter nog geen werkelijkheid want de tweede fase van de uitbreiding vindt pas later plaats, wanneer er behoefte is aan meer ruimte. Tot nu toe heeft de begraafplaats genoeg capaciteit'', vertelt wethouder Theo Boerman.

Op het moment oogt de begraafplaats onaf, ietwat kaal. Groenbeheerder Matthijs van den Bos legt uit dat de beplanting nog wordt aangebracht, volop. ,,Omdat de begraafplaats hoger ligt dan de omgeving hebben we wat hoogte te overwinnen. Daarom denken we aan de voorkant bij het talud aan een hazelaar, een iep, of een krentenboom. De graven worden afgeschermd door groene heggen. Bij de middenplaats wordt een deel opengehouden om de vergezichten te bewaren.''

De Kuiper Noordeloos voerde de werkzaamheden uit, enkel wanneer er géén diensten plaatsvonden.

Foto-onderschrift:

Wethouder Boerman en groenbeheerder Van den Bos op het nieuwe toegangspad op de begraafplaats.

advertentie
advertentie