Imkerijdag

3 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - In de regio Alblasserwaard en land van Heusden en Altena doen vier imkers mee met de landelijke open imkerijdag op zaterdag 12 juli van 10.00

uur tot 16.00 uur: Het Weitje en Martin de Ruiter in Hardinxveld, Stichting het landje in Ottoland en Landgoed Clootwijck in Almkerk. Zij zijn allen aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Gorinchem en omstreken.

Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Het Weitje is gevestigd aan de Sluisweg 131a in Hardinxveld-Giessendam. Bij deze natuurspeeltuin is enkele jaren geleden een prachtige bijenstal gebouwd. André van der Werf is hier één van de imkers. Martin de Ruiter woont aan Buitendams 391 in Hardinxveld-Giessendam. Martin heeft een bijenstal gebouwd in zijn tuin achter het huis. Het is een prachtige locatie gecreëerd midden in Hardinxveld-Giessendam. Martin heeft Buckfastbijen. Dit is een zeer zachtaardig bijenras.

Stichting het Landje is gevestigd in Ottoland Op dit prachtig stukje natuur in Ottoland is de imkerij van Kathleen Kay en Corry de Visser. Zij kunnen heel veel vertellen over het imkeren in het algemeen maar zij kunnen ook vertellen hoe het is om op het platteland op natuurlijke wijze te imkeren. Zij hebben ook een dierenopvang waar verschillende dieren lopen Landgoed Clootwijck aan de Woudrichemse weg 36a in Almkerk heeft een imkerij met streekproducten welke op de open dag ook te koop zijn. Het Landgoed wil een voorbeeldproject zijn in het kader van biodiversiteitstimulering. Daarnaast worden er diverse trainingen georganiseerd voor imkers in het buitenland.

advertentie
advertentie