Imkers doen een boekje open

15 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD - G'DAM - Het Weitje aan de Sluisweg en Martin de Ruiter aan de Buitendams in Hardinxveld-Giessendam waren twee van de 260 imkers die afgelopen weekend een boekje open deden over het houden van bijen. Belangstellenden konden dit weekend kennis maken met de wondere wereld van de bij en het werk van de imkers. Geen onbelangrijke taak, want de kleine beestjes zijn indirect verantwoordelijk voor zo'n 30 % van ons voedsel.

Door Pauline den Ouden

De zoete geur van honing komt je al een beetje tegemoet als je de tuin van familie de Ruiter op de Buitendams binnenloopt. Met een beetje hulp van papa en mama legt zoontje Fabian enthousiast aan de toehoorders uit hoe een imker te werk gaat als hij een zwerm bijen gaat weghalen. Een meisje komt met haar ouders informatie inwinnen over het imkeren en wil zelf ook bijen gaan houden. Er worden veel vragen gesteld en beantwoord en dan is het tijd om de bijen te bekijken in de bijenstal aan de Giessen.

Het is een drukte van belang boven het water met gezoem van de kleine beestjes die indirect bijdragen aan 30% van ons voedsel. Martin de Ruiter vertelt vol passie alles over bijen en het houden ervan. Vier jaar geleden is hij begonnen als imker. ,,Ik zocht een hobby die ik thuis kon uitoefenen, zodat ik ook genoeg bij mijn kinderen kon zijn. Het begon allemaal met een solitaire bij die steeds terugkwam in de schuur en stuifmeel achterliet. Toen ben ik erover gaan lezen en leren. Ik raakte meer en meer geïnteresseerd en bedacht me toen dat dit de hobby was die ik zocht. Op de eerste plaats is het imkeren voor mij hobbymatig, maar ik vind de zorg voor de natuur ook erg belangrijk."

De Open Imkerijdag vonden dit jaar voor de 5e keer plaats. Het doel van deze dagen is meer interesse te kweken bij mensen en ze te informeren over het houden van bijen. Martin: ,,Veel mensen zijn best geïnteresseerd, maar weten nog te weinig erover om zelf imker te worden. Door deze dagen kunnen ze kennismaken met imkers en zien wat imkeren inhoudt, zodat ze zelf ook aan de slag kunnen als ze dat willen."

advertentie
advertentie