Zwemmen in grote rivieren levensgevaarlijk

16 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM (ANP) - Met een tropisch vakantieweekeinde in het vooruitzicht zullen mensen waarschijnlijk willen zwemmen in rivieren en kanalen. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom. ,,Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren'', meldde de organisatie woensdag.

De stroming in rivieren, kanalen en draaikolken kan zo sterk zijn, dat zwemmers onder water worden gezogen. Ook de onderstroom van langsvarende schepen kan mensen onder water trekken. Bovendien kunnen stuurlui van grote schepen moeilijk zien of er mensen in het water liggen. Ook temperatuurverschillen kunnen volgens Rijkswaterstaat gevaarlijk zijn voor zwemmers. Als mensen van warm water ineens in een stukje kouder water terechtkomen, kunnen ze ,,kramp krijgen en onderkoeld raken.''

Rijkswaterstaat wijst erop dat mensen niet mogen zwemmen in de vaarweg van rivieren, in kanalen, bij de plekken waar schepen afmeren, bij bruggen en sluizen, bij veerponten en bij havens. Ook bij strandjes langs rivieren kan het gevaarlijk zijn. Vorige zomer verdronken zeker 14 zwemmers. Veel slachtoffers kwamen uit Oost-Europese landen als Polen en Bulgarije, waar het zwemmen niet met de paplepel wordt ingegoten.

advertentie
advertentie