College B&W behandelt perspectiefnota

24 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen maandag de perspectiefnota 2014-2018 behandeld. Nu gaat het document naar de gemeenteraad. Op donderdag 4 september vergadert de gemeenteraad hierover.

De perspectiefnota laat de algemene kaders zien voor de gemeentelijke budgetten van de aankomende jaren. Ondanks de voorzichtige tekenen van herstel van de economie, neemt de werkloosheid in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden nog niet echt af. Dat heeft zijn weerslag op de samenleving, maar ook de gemeente merkt dit aan bijvoorbeeld de uitgaven aan de sociale dienst. In voorgaande jaren is al geanticipeerd op bezuinigingen in de gemeentebegroting. Uit de perspectiefnota van dit jaar komen nieuwe bezuinigingen voort. Wethouder Theo Boerman (Financiën): "De komende tijd staan de ambtelijke organisatie en de politiek voor de uitdaging om de bezuinigingen daadwerkelijk te gaan en blijven realiseren."

Regionale samenwerking

In de perspectiefnota wordt ingegaan op een aantal strategische ontwikkelingen: de regionale samenwerking en de professionalisering van de gemeentelijke organisatie. Na de zomer buigt de gemeenteraad zich over het vraagstuk regionale samenwerking.

Nieuwe taken, minder geld

Ook het sociaal domein heeft een prominente plek gekregen in de perspectiefnota. Met ingang van 2015 worden nieuwe taken op het terrein van zorg, jeugd en werk overgeheveld naar de gemeenten. De rijksoverheid gaat ervan uit dat de gemeente op een goedkopere wijze zorg kunnen verlenen aan de inwoners. De budgetten op het terrein van werk (Participatiewet) waren bij het opstellen van de perspectiefnota nog niet bekend. Daarom wordt dit later verwerkt in de begroting.

Algemene beschouwingen

De perspectiefnota 2014-2018 staat op de agenda van Het Debat/Besluit van donderdag 4 september. In die vergadering geven de fractievoorzitters weer wat hun toekomstvisie is voor Hardinxveld-Giessendam. Over deze algemene beschouwingen wordt aansluitend gedebatteerd.

advertentie
advertentie