Afbeelding
Archief BDUmedia

Botulisme vastgesteld in Middenwetering

6 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Binnen Hardinxveld-Giessendam (Middenwetering, Wiel tot aan Sluisweg) is botulisme vastgesteld, een vergiftiging die dodelijk is voor waterdieren. Ook op de plas Slingeland is de vergiftiging vastgesteld. Dit vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20° Celsius uitkomt. De bacterie produceert dan een zenuwgif dat verlammend werkt op spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens een bron van besmetting en moeten snel worden opgeruimd.

Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied, neemt de aanpak van botulisme op zich. De verwachting is dat de bacterie verdwijnt zodra het minder warm wordt. Er zijn geen maatregelen die het waterschap tegen botulisme kan ondernemen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden.

Hoewel deze vorm van botulisme niet overdraagbaar is op mensen, raadt het waterschap mensen af om dode dieren zelf op te ruimen. Voor meldingen van dode vissen en eenden kunnen inwoners van het rivierengebied 24 uur per dag terecht bij het waterschap, via telefoonnummer 0344-64 9090. Het waterschap adviseert daarnaast om honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar botulisme is vastgesteld. Ook het vissen wordt afgeraden. Op de website van het waterschap staat meer informatie over Blauwalg en

botulisme en een actueel overzicht van exacte botulisme locaties: http://www.waterschaprivierenland.nl/informatie/blauwalg_botulisme.

Voor informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren kunnen burgers terecht op www.zwemwater.nl.

advertentie
advertentie