Boeven vangen met Whatsapp

14 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT/H'VELD-G'DAM - Met een WhatsApp-groep voor buurtbewoners boeven vangen in Sliedrecht-Oost. Dat is wat Buurttoezicht in die wijk wil. ,,Hoe meer buurtbewoners alert worden gemaakt, des te kleiner de kans op inbraak en diefstal, en des te groter de kans dat de verdachte kan worden aangehouden", zegt buurttoezichthouder en initiatiefnemer Patrick Hulsbos.

Door Caroline Voorbergen

Het idee is dat buurtbewoners in de WhatsApp-groep elkaar direct op de hoogte brengen als zij iets verdachts zien. ,,Ook bij twijfel moedigen we de deelnemers aan in de groep te gooien wat ze hebben gezien. Het gaat vooral om het verhogen van de alertheid van burgers", zegt Hulsbos. Die alertheid helpt de politie bij haar opsporingstaak. ,,Maar beter nog is het als de misdaad kan worden voorkomen door elkaar te waarschuwen. Dat is ook het verschil met Burgernet dat vaak pas na een misdrijf wordt ingezet."

Betrokken

Op Facebook plaatste Hulsbos onlangs een oproep om zo'n WhatsApp-groep op te richten in Oost. In korte tijd verzamelde hij zoveel aanmeldingen dat de eerste groep al vol zit. WhatsApp laat namelijk niet meer dan 50 personen toe in een groep. Daarom is een tweede in de maak. Hulsbos is niet verbaasd over het enthousiasme: ,,Ook tijdens onze rondes in de wijk merken we dat mensen betrokken zijn en graag een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in de buurt."

Bewoners uit de wijken Centrum en West hebben ook al aangegeven belangstelling te hebben. ,,Centrum heeft nog geen buurttoezicht, maar er zijn wel eerste stappen gezet het daar op te richten. In West is een heel actieve groep buurttoezichthouders. Met hen kan ik eens overleggen dit idee over te nemen", stelt Hulsbos voor.

Niet in Hardinxveld

De buurttoezichthouders in Hardinxveld-Giessendam hebben er ook over gesproken maar besloten in het meest recente overleg van afgelopen maandagavond het definitief niet te doen. ,,Wij lopen zes dagen in de week door de wijk en delen dan ook kaartjes uit met onze directe telefoonnummers. We hebben een website, Facebook, Twitter. Dat zijn al zoveel middelen waarmee we de bewoners bereiken. Daar voegt WhatsApp wat ons betreft niet zoveel meer aan toe", legt coördinator Chris Pater uit.

Belangstellende Sliedrechters (ouder dan 17 jaar) uit alle wijken kunnen zich aanmelden of informatie inwinnen op de Facebookpagina van Buurttoezicht Sliedrecht-Oost.

advertentie
advertentie