Twee visarendnesten in de Biesbosch

22 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

WERKENDAM - Voor het eerst hebben visarenden nesten gebouwd in Nationaal Park de Biesbosch. Het gaat volgens Staatsbosbeheer om twee vogels die deze zomer een nest hebben gemaakt in hoogspanningsmasten. Dit jaar zijn de twee nesten nog niet gebruikt, maar het zou kunnen dat de visarenden volgend jaar terugkeren om er te broeden.

De afgelopen weken zijn er minimaal drie visarenden in de Biesbosch gezien. Het is volgens Staatsbosbeheer uniek dat de vogels de hele zomer in Nederland doorbrengen. Normaal gebruiken ze ons land als tussenstop op hun route tussen Noord- en Oost-Europa, waar ze in de zomer neerstrijken, en Zuid-Europa en Afrika, waar ze in de winter verblijven. Het is de eerste keer dat visarenden nesten bouwen in Nederland sinds 2002, toen de vogels domicilie kozen in de Oostvaardersplassen. Destijds heeft hun verblijf geen nageslacht opgeleverd.

De Biesbosch kon eerder dit jaar al twee succesvolle broedgevallen van zeearenden melden, met in totaal vier jonge vogels. Zeearenden broeden sinds 2012 in de Biesbosch. De visarend is een slag kleiner en heeft een

vleugelspanwijdte van ruim 1,5 meter. Inmiddels is de najaarstrek begonnen en zijn er meer visarenden in Nederland. Ze blijven tot halverwege oktober en keren vanaf april weer terug vanuit hun overwinteringsgebieden.

advertentie
advertentie