"DRAADSCULPTUREN"

29 augustus 2014 om 00:00 Activiteiten

"Draadsculpturen"

Van 6 september tot en met 26 oktober 2014, exposeert in De Kruitmagazijnen de Amsterdamse Beeldend kunstenaar en Interieur Architect, Robbert de Goede (1969).

De Goede heeft zijn opleiding genoten aan School of the Art Institute Chicago, autonome kunstcursussen. En de Hogeschool van de Kunsten (HKU), architectonische vormgeving.

Zijn herkenbare werkwijze, het maken van draadsculpturen met garen en touw, is in de lijn van het vroege minimalisme en heeft vergelijking met de Nederlandse nul-beweging. De gekleurde draden "bakenen" a.h.w. een geometrisch volume af. Het geheel is concreet en poëtisch. De sterke associatie met computermodellen in CAD-software, voor het creëren van de meer complexe composities, maken zijn werk diep geworteld in de moderne tijd. Zelf zegt De Goede over zijn werk; Mijn installaties zijn gemaakt om de toeschouwer te raken. De kijker wordt getrokken in een vacuüm, een verontrustende puzzel. Hij wordt uitgedaagd om rond de werken te lopen en die van verschillende invalshoeken te bekijken. Dit maakt de toeschouwer intens bewust van de positie van het kunstwerk.

De vergelijking van zijn sculpturen en driedimensionale schilderijen ligt voor de hand. De raakpunten geven een zeer bijzonder effect aan zijn werk. Een werk met een democratisch beginsel. Ongeacht de status, herkomst, afkomst, leeftijd of opleiding, is het toegankelijk voor iedereen. Het verschil zit hem in het oog van de toeschouwer. Afhankelijk van de persoon zal men zien en ontdekkingen doen in het werk. Door het gebruik van draad als zijn medium, ontstaan volumes in welke vorm en anti vorm dan ook. Het minimale gebruik van materiaal resulteert in transparante vergezichten en maakt zijn constructies zichtbaar.

De inzichten van het zijn van een interieurarchitect zijn uitwisselbaar met zijn autonome werk. Hij brengt zijn kennis van tijd en beweging in zijn kunstwerken. De ervaring van ruimte en tijd en de relatie tussen de mens en zijn omgeving zijn belangrijke uitgangspunten. Een belangrijk aspect van zijn werk is de ervaring van snelheid en tijd. Als zijn oeuvre groeit, zijn er meer architecturale materialen geïntroduceerd, de complexiteit van de constructies verbeteren en er is meer een wiskundig (herkenbaar) aspect, in het spel gekomen.

De Kruitmagazijnen, gelegen aan de Dalemwal 19 a en 19b, zijn te bezoeken van donderdag tot en zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis

advertentie
advertentie