Goede ventilatie voorkomt gezondheidsklachten

9 september 2014 om 00:00 Ondernemend

BLESKENSGRAAF - Na vijfentwintig jaar werkzaam te zijn geweest in de installatietechniek heeft Gert-Jan Wemmers besloten om een volgende stap te zetten. In april van dit jaar startte hij met een nieuw bedrijf: Ventilatie Service Holland. ,,Bij Wemmers Installatiebedrijf kregen we regelmatig de vraag of we het reinigen en onderhouden van ventilatiekanalen voor onze rekening konden nemen, maar ook of we problemen op dit gebied konden oplossen", vertelt hij. ,,Dit heeft zeker een rol gespeeld bij mijn beslissing om me in deze werkzaamheden te specialiseren."

Door Ria Scholten

,,We brengen zo'n negentig procent van onze tijd binnen door: thuis, op kantoor, op school of in bijvoorbeeld een zorginstelling", aldus Gert-Jan. ,,Gebouwen worden steeds beter geïsoleerd, maar we moeten er wel voor zorgen dat 'ongezonde' lucht op een goede wijze kan worden afgevoerd. Als de balansventilatie uitstaat of door vervuiling onvoldoende capaciteit heeft, wordt de lucht onvoldoende ververst. Dit kan tot gezondheidsklachten leiden zoals branderige ogen, een zere keel en aandoeningen van de luchtwegen.

Vanaf 1980 zijn alle nieuwbouwwoningen voorzien van een ventilatie-unit (CVE). Recent gebouwde huizen zijn uitgerust met een warmte-terug-win unit (WTW). Voor beide systemen geldt dat het van groot belang is dat de kanalen en overige onderdelen eenmaal per 3 tot 4 vier jaar gereinigd worden. Gert-Jan legt uit hoe te werk wordt gegaan. ,,We meten de afzuigcapaciteit vóór de reiniging. Vervolgens reinigen we de luchtkanalen, motor, waaiers en afzuigventielen. Na de reiniging wordt de afzuigcapaciteit opnieuw gemeten. Vervolgens worden het ventilatiesysteem en de ventielen op de juiste capaciteit afgesteld. De klant krijgt een rapport waarin deze waardes zijn vermeld. Het is ook mogelijk om een camera-inspectie uit te voeren."

Gert-Jan benadrukt dat een goede ventilatie hand in hand gaat met energiebesparing. ,,Door de daling van de luchtvochtigheid is er minder energie nodig om de lucht op te warmen. De reden? Droge lucht warmt gemakkelijker op dan vochtige lucht." Hij maakt voor het reinigen van het kanalenstelsel gebruik van gespecialiseerde apparatuur. Het vrijgekomen vuil wordt verzameld in de daarvoor bestemde filterzak, waardoor de overlast voor de klant tot een minimum beperkt blijft.

Ventilatie Service Holland richt zich op particulieren, scholen, bedrijven, kantoren, Verenigingen van Eigenaren en woningbouwverenigingen. Ook het reinigen van de luchtkanalen van een nieuwbouwwoning loont de moeite. ,,Voor particuliere klanten hanteren we een standaard tarief", laat Gert-Jan weten. ,,Zakelijke klanten krijgen eerst bezoek van een monteur, die zijn bevindingen verwerkt in een offerte op maat."

Zie ook de website: www.ventilatieserviceholland.nl. Het bedrijf is telefonisch bereikbaar via 0184-692609.

Foto-onderschrift: Gert-Jan Wemmers heeft gekozen voor een nieuwe stap.

advertentie
advertentie