Bestrijding woekerende waterplant in de Buiten Giessen Hardinxveld-Giessendam

11 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Waterschap Rivierenland pakt van 12 t/m 25 september de overlast van de woekerende waterplant de Cabomba aan op de Buiten Giessen in Hardinxveld-Giessendam. In de zomer van 2013 en 2014 is de plant al bestreden in de Vaarsloot. Uit een nieuwe inventarisatie is gebleken dat de plant ook aangetroffen is in de Buiten Giessen. Scheepvaart moet rekening houden met enige hinder.

Bestrijding is nodig want deze ongewenste en hardnekkige waterplant kan 5 cm per dag groeien en zich massaal verspreiden. De waterkwaliteit vermindert hierdoor en de plant hindert de pleziervaart. De Cabomba groeit het snelst in de zomermaanden. Door de zuurstofproductie drijft de plant aan de oppervlakte, zodra de wortels loskomen bij de bestrijdingswerkzaamheden. De werkzaamheden vinden daarom in de zomer plaats.

Duikers en een speciale boot

Een boot met een speciale spuitlans zal de Cambomba met wortel en al uit de bodem verwijderen in de bocht van de Buiten-Giessen bij de Vaarsloot. De planten die in kleine groepjes bij elkaar staan in de gehele Buiten-Giessen, van Peulensluis tot Damsluis en de Karnemelksloot, worden door duikers nauwkeurig met de wortel verwijderd. Er zal extra aandacht uitgaan naar de jachthaven en plekken bij de sluizen. De boten die hier afmeren kunnen deze plantjes namelijk ongemerkt meenemen en dat zorgt voor een nog grotere verspreiding naar het achterland.

Hinder scheepvaart

Gedurende de werkzaamheden, is de Vaarsloot tijdelijk afgesloten van 15 tot 18 september. Het is niet mogelijk om uit of in varen. Maak gebruik van de jachthaven indien u in deze periode van uw boot gebruikt wilt maken. Doorgang van de Buiten Giessen blijft mogelijk, maar is tijdelijk versmald om verdere verspreiding van de Cabomba te voorkomen. Hier kunt u dus enige hinder van ondervinden en dient u gepaste snelheid aan te houden.

advertentie
advertentie