Thunder Mountain wint Gondelvaart 2014

15 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GIESSEN-OUDDEKERK - Op de Giessen vond zaterdagavond de vijfendertigste editie van de Gondelvaart plaats. Het massaal toegestroomde publiek kon dit jaar genieten van een 20-tal grote en kleinere creaties. Verdiende winnaar bij de grote boten werd Thunder Mountain, gebouwd door Den Heeren van den Noord. Van de kleine boten vergaarde 1945 van Corrie en Arja de meeste punten.

Door Ria Scholten

De weerscondities waren prima en de lucht stralend blauw. Dit zorgde ervoor dat veel mensen al vroeg in de avond een plekje langs de oever zochten. Gewapend met stoeltjes, kratten en koelboxen met proviand maakten ze het zich zo comfortabel mogelijk. Veel bewoners van de huizen langs de Giessen stelden hun huis en tuin open voor familie, vrienden en bekenden. In deze sfeer van verbinding en gezelligheid hebben tienduizenden mensen genoten van een schitterend schouwspel.

In de Openbare School, het zenuwcentrum waar coördinator Goof van Rijswijk er weer voor zorgde dat alles op rolletjes verliep, vond rond 18.00 uur een laatste briefing plaats. Zoals gebruikelijk was er een gezonde spanning voelbaar, want er kan immers altijd iets mis gaan. Gelukkig waren er ook dit jaar geen calamiteiten.

Vanaf het begin was het voor de toeschouwers genieten geblazen. De invallende schemering en later de totale duisternis zorgden voor een sprookjesachtige ambiance. Bijzonder was de actie van Buurtvereniging Peursum die met hun boot www.landjepik.tv de nodige vragen opriep. De leden wilden die vraag best beantwoorden en deelden briefjes uit met het verzoek een kijkje op hun website te nemen. Wie dit heeft gedaan kon de volgende tekst lezen: 'Prachtige tuinen, mooie steigers en beschoeiingen langs de Giessen. Een ieder probeert het op zijn of haar manier zo mooi mogelijk te maken. Niet voor niets al sinds jaar en dag een toeristische trekpleister in de Alblasserwaard met sampans, rondvaartboten en heel veel pleziervaart. Onrechtmatig volgens het Waterschap! De grond is in veel gevallen gepikt en dient -tenzij er flink betaald wordt- teruggegeven te worden'. De buurtvereniging vraagt zich af wie er nu eigenlijk land van wie pikt. Duidelijk is dat de bewoners en het Waterschap Rivierenland hierover flink van inzicht verschillen.

Het zal voor de jury niet gemakkelijk geweest zijn om bij de grote boten een winnaar aan te wijzen. Naast Thunder Mountain maakte ook de creatie van Marc Barten's Battalion met de veelzeggende naam D-Day veel indruk. Op indringende wijze werd de landing in Normandië nagespeeld, compleet met landingsvoertuig en kanongebulder. Uiteindelijk werd de creativiteit van de makers beloond met de tweede prijs. Derde werd Splash met Wale Wash. Een enorme haai werd vakkundig schoon geborsteld. Eervolle vermeldingen waren er voor Scouting A15 met Expeditie Scouting A15, de OBS Giessen-Oudekerk met Grease en Buurtvereniging De Gondelbuurt met Batman. Bij de kleine boten werden Rens en Jorn Smit tweede met hun Kaas uit het vuistje. Zij voegden daad bij het woord en deelden aan de toeschouwers op de wal stukjes kaas uit.

advertentie
advertentie