Zonnebloem Hardinxveld gaat varen met Zonnebloem Sliedrecht

3 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De gasten van Zonnebloem Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht gaan 15 oktober samen met een aantal vrijwilligers, verzorgenden en een verpleegkundige de gezelligheid voor de eerste keer bij elkaar zoeken op de Glasshopper en langs de molens van Kinderdijk varen.

Dit eerste grensoverschrijdende contact tussen beide Zonnebloem afdelingen is op bestuurlijk niveau al langer een feit. De gasten ontmoeten elkaar echter ook regelmatig op regionaal niveau tijdens grote activiteiten zoals een theateroptreden, speciaal vanuit het regionale bestuur voor deze doelgroep op de planken gebracht, en natuurlijk tijdens de regiovakantieweek.

Zonnebloem Hardinxveld-Giessendam houdt iedere maand een activiteit voor haar gasten; mensen met een fysieke beperking. Een gezellige barbecue, een bingomiddag, een middagje spel en muziek, een Sinterklaas- en Kerstmiddag. Dit jaar hebben de gasten voor het eerst hun programmavoorkeuren kunnen indienen en wil de organisatie, naast de vertrouwde maandelijkse middagen, ook op maat gesneden activiteiten gaan organiseren. De leeftijd van de gasten ligt soms ver uiteen en dit heeft gevolgen voor de interesse.

De basis van het Zonnebloemwerk is het bezoekwerk en de vakanties. Dit stellen veel gasten meer op prijs dan de activiteiten. De gast wordt dan regelmatig door de vaste vrijwilliger thuis bezocht, maakt een praatje, doet een spelletje of gaat ergens met hem of haar naar toe. Regionale en landelijke vakanties worden vanuit het Zonnebloem hoofdkantoor georganiseerd en begeleid door vrijwilligers en verpleegkundigen. De vakantielocaties zijn helemaal ingericht voor mensen met een fysieke beperking, voor hen die niet zonder hulp kunnen en niet zonder speciaal vervoer.

Nationale Vereniging de Zonnebloem is landelijk met ruim 40.000 vrijwilligers een van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. Een organisatie die cursussen verzorgt voor haar vrijwilligers en plaatselijke besturen. Begeleiding door professionals vanuit het hoofdkantoor. In Hardinxveld-Giessendam bestaat de Zonnebloem momenteel uit 82 gasten en 37 vrijwilligers.

Het aanspreekpunt hier is de secretaresse Willeke Verhoef, 0184-611231 - zonnebloemhg@hotmail.com. Voor het bezoekwerk zit in het bestuur Heleen van Noordenne en de voorzitter is Alie van Lopik-de Jong.

Zonnebloem Hardinxveld-Giessendam wil voorkomen dat langdurig zieken en lichamelijk beperkten in een sociaal isolement geraken middels de regelmatige huisbezoeken en de speciale activiteiten. Nieuwe vrijwilligers, maar zeker ook nieuwe gasten, zijn bij Zonnebloem Hardinxveld-Giessendam van harte welkom.

advertentie
advertentie