Boek Plonia leidt tot verhalenbureau

8 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

OTTOLAND/HARDINXVELD-GIESSENDAM - De in Boven-Hardinxveld geboren en getogen journaliste en schrijfster Anne Marie Hoekstra schreef een boek over haar Hardinxveldse overgrootmoeder Plonia Loeve. Dit project mondde uit in de start van Verhalenbureau Hoekstra, voor het vastleggen van levensverhalen.

In een tijdmachine stappen voor een bezoek aan je voorouders, het zou leuk zijn als dat kon. De Ottolandse Hoekstra dacht na over manieren waarop ze zonder tijdmachine zo dicht mogelijk bij haar overgrootmoeder zou kunnen komen. Haar aanpak resulteerde in een boek: 'Plonia Loeve, mater familias in alle eenvoud'. Een boek als een kijkdoos.

Opoe

De schrijfster interviewde onder andere haar ooms en tantes over hun herinneringen aan hun opoe. Haar werkwijze was ongewoon: voordat ze aan het boek begon, gaf ze haar overgrootmoeder een blog (www.plonialoeve.com) en een Twitteraccount. Ze vertelt: ,,Tegenwoordig maken mensen anderen deelgenoot van hun leven via social media. Ik vroeg me af: wat zou mijn overgrootmoeder via social media hebben gedeeld? Om dat te ontdekken liet ik haar gedurende een kleine twee jaar twitteren en bloggen, vanuit 1912 en 1913. Onder andere boeken, archieven en mensen die Plonia nog gekend hebben hielpen me aan informatie. Wat ik te weten kwam, heb ik verwerkt in haar levensverhaal. Terwijl wat ik op social media deed deels fictief was, is het verhaal in het boek waargebeurd." Het blog leverde Hoekstra vorig jaar een nominatie op voor de Geschiedenis Online Prijs. Daarnaast trok Plonia's verschijning op internet de aandacht van (landelijke) kranten.

Oorlogen en watersnood

Plonia leefde van 1889 tot 1969, een periode waarin veel gebeurde. Door de ogen van deze hoepelmakersvrouw ziet de lezer haar Alblasserwaards dorp veranderen. Haar pomp wordt een kraan, haar olielamp een gloeilamp, haar kolenkachel een gaskachel, haar wastobbe een wasmachine, haar kruideniers schakelen over op zelfbediening. Ook grote gebeurtenissen hebben impact op het leven van Plonia: de crisis van de jaren dertig, wereldoorlogen, de watersnood. Rode draad in het boek vormt het verongelukken van een kleinkind, wat grote impact had op Plonia en haar familie.

Hardinxveldse familie

De wereld van toen is verdwenen, net als Plonia's dijkwoning in Beneden-Hardinxveld en de smederij van haar vader in de Peulenstraat. Op de locatie van haar huis staat nu een groot Rabobankkantoor, en in het pand van de smederij zit nu boekhandel Weppelman. Maar wie via het boek naar binnen gluurt, ziet haar kleine dijkhuis weer staan en heeft het gevoel dat hij dáár is, als een kind met een kijkdoos. Lezers zien mannen met pijpjes en sigaren, vrouwen met lange rokken en kinderen op klompen. En ook: heel veel mantelzorg (al noemde men dat toen nog niet zo), voedsel dat wij nu slow food zouden noemen, een duurzame manier van leven die vanzelfsprekend was. Daarnaast maakt de lezer kennis met Plonia's familie, gewone Hardinxveldse mensen die samen hun hoogtijdagen vierden en elkaar steunden in moeilijke dagen.

Verhalenbureau

Omdat elk leven een verhaal is, en elk verhaal een goede auteur verdient, zijn de schrijfster en haar man, vormgever Iddo Hoekstra, een verhalenbureau begonnen. Met Verhalenbureau Hoekstra helpen zij mensen om hun levensverhaal vast te leggen. Hoekstra: "We zijn vaak zuiniger op mooie spullen uit het verleden dan op de verhalen die erbij horen. Terwijl het juist de verhalen zijn die voorwerpen en oude foto's betekenis geven. Ik leg graag de herinneringen van mensen vast op een manier die lezers boeit. Mijn man zorgt voor een vormgeving die uitnodigt tot lezen. Zo'n uniek boekwerk is een waardevol cadeau voor het nageslacht." Meer informatie is te vinden op: www.verhalenbureauhoekstra.nl.

Het boek 'Plonia Loeve, mater familias in alle eenvoud' telt 172 pagina's en kost 14,95 euro (exclusief verzendkosten). Bestellen kan via www.verhalenbureauhoekstra.nl/webshop. Omdat de schrijfster geen grote voorraad in huis heeft, kan het enige dagen duren voordat de bestelling arriveert.

advertentie
advertentie