Vereniging Budokai Tsunami ligt prima op koers

9 oktober 2014 om 00:00 Sport

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT - Respect, saamhorigheid, onderling plezier in de sport, en een zeer gedreven voorzitter: het zijn de kurken waarop karateschool Budokai Tsunami al vijftien jaar met veel succes drijft. Op zaterdag 13 december hoopt de vereniging op ingetogen wijze het 15-jarig bestaan te vieren, een periode waarop oprichter/voorzitter en gepensioneerd marinier Jan de Bruin met voldoening kan terugkijken.

,,Als ik het alleen op het bijna voorbije jaar 2014 betrek, zie ik het realiseren van onze clublocatie in Sliedrecht als een absoluut hoogtepunt. Door omstandigheden moesten wij eerder weg uit Hardinxveld-Giessendam en viel het niet mee een passende locatie in Sliedrecht te vinden. Hier bij tankstation/ autowasstraat van Piet van der Linden aan de Prisma 21 waren wij echter welkom, en hebben wij met zeer veel zelfwerkzaamheid een schitterende clublocatie kunnen bewerkstelligen, waar wij allemaal heel erg trots op zijn." De opening op 25 januari door Kaicho Bluming 10e dan was daarbij natuurlijk de kers op de taart, op zo'n moment besef je pas goed, op welke fantastische wijze je met elkaar bezig bent."

Dat De Bruin en passant medio mei werd gepromoveerd tot Kancho van de International Kyokushin Budokai Kan en daarmee drager werd van de 8e dan, schildert hij vooralsnog af als 'leuke bijkomstigheid'. ,,Het is een waardering voor je inzet en betrokkenheid bij de karatesport kyokushin, het is mooi om te krijgen maar niets meer of minder dan dat. Ik kan minstens zoveel genieten van prachtige prestaties, die wij ook dit jaar hebben geleverd op allerlei fronten, maar ook van alle succesvolle examens die onze leden, van jong tot oud, hebben weten af te leggen."

Terugblik

Terugblikkend op de periode 1999-2014 zou symphatieke, bijzonder spraakzame voorman van Budokai Tsunami meerdere boeken kunnen vullen. ,,Als marineman werd mij door Jon Bluming tijdens mijn verblijf op Curacao gevraagd daar een Marine Budokai karateschool te beginnen en dat was het feitelijke begin van onze vereniging. Dat wij ons inmiddels hebben ontwikkeld tot een club met lokaal-, regionaal-, nationaal- en in zekere zin ook internationaal aanzien is de verdienste van heel veel mensen, die onze slogan 'Keep Up the Tsunami Spirit' met veel passie uitdragen."

Dat hij als pur-sang marinier bijna automatisch een bepaalde levensinstelling met zich meedraagt qua discipline en respect ziet Jan als belangrijk pluspunt in zijn sportieve carrière. ,,Ik ben in Cambodja geweest, heb de Golfoorlog van nabij meegemaakt en was ook bij de burgeroorlog in Joegoslavië. Enerzijds mis je daarbij een essentieel onderdeel van de opvoeding van je kinderen, en dat doet op bepaalde momenten tot op de dag van vandaag nog wel eens zeer. Maar je hebt een bepaalde keuze gemaakt en daar moet je voor staan, hoe zwaar dat soms ook is. Het heeft mij daarnaast ook wel gevormd in de sport, die ik zo graag beoefen. Ik wil er nog zo lang mogelijk mee doorgaan, ik kan mij geen leven zonder kyokushin karate voorstellen."

Jeugd

Qua ledental groeit de vereniging nog altijd gestaag: ,,Wij zitten nu op zo'n 250 leden verdeeld over diverse takken van de karatesport. Natuurlijk krijgt ook de jeugd bij ons alle aandacht, die het verdiend. Eigenlijk zijn wij niet eens zo overmatig actief in ledenwerving, het is veelal de mond-op-mond reclame die nieuwe leden bij ons brengt."

Zo werd Jan-Willem Ruis door zijn maatje overgehaald: ,,Mijn maatje was op doktersadvies bij Budokai Tsunami terecht gekomen, ik werd overgehaald eens mee te komen kijken, en ben sindsdien niet meer weggeweest." Oud voetballer Ronald Kersbergen, inmiddels actief in de categorie veteranen bij de club, had een heel andere insteek: ,,Na mijn periode bij Sliedrecht, waar ik in het eerste elftal speelde, zocht ik de uitdaging meer in de inviduele sport en via kickboksen, en boksen ben ik in de karate sport terecht gekomen. De uitdaging, die je jezelf steeds weer stelt om als vechter wedstrijden te winnen, is een voorname drijfweer waarom ik deze sport beoefen."

Ook voor de dames is er volop gelegenheid mee te draaien in het clubproces. Naomi Boer is daar een mooi voorbeeld van, zij kijkt zelf heel nuchter tegen de gang van zaken aan: ,,Ja, je moet wat. Ik kwam zelf vanuit een heel andere discipline: het ballet. Totdat ik op een gegeven moment mee ben gaan kijken op een examendag en prompt verkocht was! "

Olympische Spelen

Jan de Bruin ziet het als een uitdaging, om zijn geliefde sport ook bij het grote publiek nader onder de aandacht te brengen. ,,Kijk naar de prestaties van Anton Geesink, Wim Ruska, Dennis van der Geest en Edith Bosch bij het judo. Op een podium als dat van de Olympische Spelen bereik je natuurlijk heel veel mensen. De plannen zijn er nu om Kyokushin karate als demonstratiesport toe te laten bij de Olympische Spelen, maar daarvoor moet, o.a. via NOC/NSF, een lange weg worden afgelegd. Brazilië 2016 gaan wij zeker niet meer halen, maar hebben alle hoop op 2020. Er is wat dat betreft nog volop werk aan de winkel."

advertentie
advertentie