Afbeelding

Verhalen vertellen in De Koperen Knop

17 oktober 2014 om 00:00 Activiteiten

H'VELD-G'DAM - Op zaterdag 1 november is er een middag verhalen vertellen in Museum De Koperen Knop. Dit wordt georganiseerd door een organisatie met de naam 'Het Zingende Paard'. Deze naam is ontleend aan een oud Perzisch verhaal. De verhalen die in De Koperen Knop verteld worden sluiten aan bij de expositie van dit moment: De Erfenis. Iedereen is welkom.

Het vertellen van verhalen is zo oud als de wereld. Het was vele eeuwen de enige mogelijkheid om gebeurtenissen of herinneringen met elkaar te delen. In de oudheid nam het verhalen vertellen een belangrijke plaats in het dagelijks leven in. De Germanen vertelden hun verhalen onder oude eikenbomen of bij een open vuur in het land. In de middeleeuwen vertelden de mensen hun verhalen in de kastelen en boerderijen. Daar zat men te luisteren rond de haard. Zo hoorden de kinderen van hun ouders de verhalen over vroeger. Overlevering doorgeven was heel erg belangrijk. Het was lange tijd de enige mogelijkheid om de geschiedenis door te vertellen.

Later werden die verhalen opgeluisterd door tekeningen en prenten. Een mooi bij Museum De Koperen Knop passend voorbeeld daarvan vormen de vele antieke afbeeldingtegels, die er te zien zijn. Elke tegel is het onderwerp van een eigen verhaal. De in het najaar aankomende donkere dagen waren vroeger bij uitstek geschikt voor het vertellen van verhalen.

De verhalen die in De Koperen Knop verteld gaan worden, gaan vooral ook over erfenissen. Spannende verhalen over hoe iets door vererving in bezit kwam van de huidige eigenaar of hoe juist een voorwerp, dat iemand zo graag had gekregen, aan een ander werd toebedeeld. Ook verhalen over de bijzondere herkomst en achtergrond van erfstukken.

Het vertellen vindt plaats op 1 november, van 14.00 tot 16.00 uur. Meer info: 0184-611366, koperenknop@planet.nl en www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie