Gemeenten regio AV en zorgaanbieders sluiten contracten voor begeleiding Wmo 2015

28 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De gemeenten in de AV-regio hebben contracten gesloten met zorgaanbieders voor het onderdeel begeleiding uit de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015. De zorgaanbieders leverden allemaal al ondersteuning in de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik. Zij kunnen hier nu ook in 2015 mee doorgaan.

Inwoners die nu begeleiding krijgen, blijven deze houden zolang de indicatie loopt. De zorgaanbieders hebben tot 1 januari 2015 de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de zorg. Dirk van der Borg, voorzitter van de stuurgroep: ,,Dat de gemeenten er samen met de huidige zorgleveranciers zijn uitgekomen, is goed nieuws voor alle partijen en met name voor de cliënten. De nieuwe contracten zijn er op gericht om, ondanks minder budget toch goede zorg te blijven bieden in het overgangsjaar 2015."

De gemeenten en zorgaanbieders hebben de afgelopen maanden onderhandeld. Samen hebben ze besproken welke ondersteuning moet worden geleverd en tegen welk tarief. Ze maakten afspraken over wat zorgaanbieders van de gemeenten kunnen verwachten en wat de gemeenten verwacht van aanbieders. Deze afspraken staan op hoofdlijnen in de nieuwe contracten. De komende maanden worden gebruikt om nadere werkafspraken te maken. In het kader van de Wmo 2015 zijn ook de onderhandelingen met aanbieders van Huishoudelijke Ondersteuning in een eindstadium.

Gemeenten worden met ingang van 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning en begeleiding van mensen met een beperking. Deze taken komen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en gaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Doel is om ondersteuning dichterbij, eenvoudiger en effectiever te organiseren. Er zal vaker de vraag worden gesteld of inwoners zelf een oplossing kunnen vinden. Daarnaast wordt ondersteuning door familie, buren en vrienden steeds belangrijker. De gemeente biedt de mensen die écht ondersteuning nodig hebben de juiste hulp.

Een lijst met alle zorgaanbieders is te vinden op: www.samensterkinderegio.nl

advertentie
advertentie