Vluchtelingenwerk is op zoek naar Vrijwilligers.

30 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Vluchtelingenwerk Nederland Zuidvleugel is dringend op zoek naar vrijwilligers voor de begeleiding van vluchtelingen. Omdat iedere gemeente de komende tijd meer vluchtelingen moet opvangen zijn er meer mensen nodig die nieuwe bewoners wegwijs maken in de maatschappij.

Gemeentelijke plicht.

In verband met onrust in diverse landen vluchten er mensen ook naar Nederland. Het nieuws staat op dit moment bol van de toename van vluchtelingen en ook in Nederland. Alle gemeente hebben de plicht om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben te huisvesten. En voor de meeste gemeenten zal het aantal het volgende jaar toenemen.

Taak VluchtelingenWerk.

Vluchtelingenwerk helpt vluchtelingen met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Om hen een goede begeleiding te kunnen bieden zijn er veel vrijwilligers nodig. Dat begint dan al bij eerst dag van hun vestiging in de gemeente. Iedere vluchteling krijgt in totaal een jaar en drie maanden begeleiden. En om de vluchtelingen daarna hulp te bieden zijn er op diverse locaties spreekuren.

Vrijwilligers gezocht

Als vrijwilliger kan je een ondersteuning bieden door een maatje te zijn die meeloopt en helpt bij de dagelijkse dingen.

Hoe schrijf je je in bij de gemeente? Waar vraag ik mijn gas, water en elektriciteit aan? Waar zijn de scholen en winkels? Hoe werkt dat, digitaal zaken bij overheidsinstanties regelen en aanvragen? Waar haal ik mijn informatie vandaan? Hoe ga ik een gesprek aan met mijn buurman?

Een vrijwilliger kan helpen bij de weg te vinden, de eerste huisvesting, dagelijkse zaken te regelen, het Nederlands beter onder de knie te krijgen en begeleiden bij de verplichte inburgeringslessen.

Goede begeleiding

Omdat er veel op vluchtelingen afkomt is een goede begeleiding nodig. Daarbij zijn vrijwilligers onmisbaar. Niet alleen help je hiermee iemand op weg, je leert er zelf ook nog wat van. Je krijgt te maken met mensen met verschillende nationaliteiten en culturen. Daarbij leer je niet alleen wat over de ander, je wordt je ook weer wat bewuster van je eigen cultuur.

Ben je geïnteresseerd en wil je je inzetten? Voor meer informatie kijk op http://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidvleugel, bel 0184 42 03 65 of mail naar Icrooijmans@vwzuidvleugel.nl

advertentie
advertentie