Kameroens bezoek voor Landsinghof

5 november 2014 om 00:00 Ondernemend

GIESSENBURG - Kwekerij de Landsinghof in Giessenburg ontving deze week een delegatie uit de Gorinchemse partnerstad Bamenda (Kameroen). De buitenlandse gasten wilden graag met eigen ogen zien wat het betekent om mensen aan het werk te helpen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een bezoek 'in het veld' is daartoe de beste manier.

Tijdens een presentatie kreeg de buitenlandse delegatie een goed beeld van de grote veelzijdigheid aan werkzaamheden binnen en buiten de muren van werk-leerbedrijf Avelingen Groep. De bezoekers werden aansluitend rondgeleid op de kwekerij van Avelingen Groep. De afgevaardigden waren positief verrast bij het zien van eenvoudige aanpassingen aan machines en werkplekken en hoe deze er voor kunnen zorgen dat een persoon met een beperking toch kan deelnemen aan het arbeidsproces.

In Afrika worden gehandicapten nog steeds geïsoleerd van de sociale gemeenschap. Mensen worden weggestopt in gevangenissen. Familieleden, waaronder ook kinderen, worden op straat gezet. De delegatie zou graag zien dat mensen met een beperking ook in Kameroen mee gaan tellen in de maatschappij. Zij is daarom op zoek naar expertise en ondersteuning om voorzieningen in de vorm van een leerbedrijf te treffen. Volgens Jude Waindim, ambtenaar Internationale Samenwerking, Gemeenteraad Bamenda, ligt de uitdaging in het creëren van bewustzijn met betrekking tot iemands mogelijkheden in plaats van te kijken naar beperkingen. Niet iedereen is op de hoogte van mogelijkheden, faciliteiten en subsidies.

Daarnaast was er ook veel interesse in het opkweken van planten. De gemeente Bamenda wil een botanische tuin opzetten met een educatief centrum ten behoeve van het Ecokids-project. Met het Ecokids-project worden basisschoolkinderen gestimuleerd na te denken over milieuproblemen in de omgeving van hun school en eigen wijk. Men ziet veel kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het onderhouden van de botanische tuin.

Tijdens het bezoek werden ook de verschillen tussen de beide landen aangehaald, bijvoorbeeld overheidsorganisatie ten opzichte van NGO's. Er is echter ook een duidelijke overeenkomst. Zowel werk-leerbedrijf Avelingen Groep als de gemeente Bamenda willen ervoor zorgen dat mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. ,,Iedereen kan een bijdrage leveren op de arbeidsmarkt," aldus Gerard Doeland, bedrijfsleider Avelingen Groep. ,,Door het delen van onze succesverhalen hopen wij anderen te inspireren om ook in hun eigen omgeving mensen zo dicht mogelijk bij de arbeidsmarkt te brengen."

advertentie
advertentie