Hardinxveld gaat autodiefstal aanpakken met speciale dna-kit

20 april 2018 om 11:30 lokaal

H'VELD-G'DAM CSI komt naar de Gemeente Hardinxveld-Giessendam. Autobezitters kunnen namelijk aan de slag met een speciale DNA-kit om de auto te beschermen tegen diefstal.

Chemisch DNA is een 'goedje' waarmee auto's kunnen worden beveiligd tegen autodiefstal. Volgens burgemeester Dirk Heijkoop gaat er vooral een preventieve werking uit van het chemisch DNA dat in de auto zelf wordt aangebracht. ,,We hopen dat de gemeente op deze manier bekend komt te staan als SDNA-gemeente waardoor de georganiseerde misdaad hier wegblijft", legt Heikoop uit in een filmpje dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam op Facebook plaatste.

Politieagent Jaap Hartkoorn legt in het filmpje uit hoe het precies werkt: ,,Het goedje wordt door de eigenaar van de auto zelf in de wagen aangebracht. In het chemisch DNA is een unieke code verwerkt die is gekoppeld aan de auto en de eigenaar. Op deze manier bescherm je bijvoorbeeld de navigatie en de airbags in je auto. Itens die vaak uit de auto gestolen worden." Jaap Hartkoorn denkt dat er vooral een preventieve werking uit gaat van het aanbrengen van SDNA (zoals de kit officieel heet). ,,We hopen dat de dader door het inzetten van SDNA doorloopt." Auto's die zijn ingesmeerd met het chemische goedje worden gekenmerkt door een sticker die goed zichtbaar op de auto geplakt kan worden.

Slachtoffers van auto-inbraak kunnen bij de gemeente een speciale DNA kit aanvragen om hun auto te beschermen tegen diefstal. Overige inwoners van Hardinxveld-Giessendam kunnen de kit aanschaffen tegen een fikse korting. Het DNA is zelf eenvoudig aan te brengen op de auto. Met korting betalen inwoners 15 euro. Het resterende bedrag wordt door de gemeente betaald.

De persoonlijke DNA-kit kan via s.ruigrok@hardinxveld-Giessendam.nl worden aangevraagd.

advertentie
advertentie