Jurgen van Veen voor het gebouw van Scouting A15
Jurgen van Veen voor het gebouw van Scouting A15 Aart Vermeij

'Scouting daagt je uit'

25 april 2018 om 11:30 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week Jurgen van Veen (33 jaar) ,,ik wil het interessant en leuk maken voor de jongeren."

Door Aart Vermeij

Hoe is uw naam en waar en wanneer bent u geboren?

Mijn naam is Jurgen van Veen en ben geboren op 20 juni 1984 in Sliedrecht.

Waar doet u vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligerswerk bij Scouting A15

Waar is die te vinden?

De Scouting zat in het begin van haar bestaan in verschillende huisjes in de Peulenstraat en de Kerkstraat met het bord erop: Onbewoonbaar verklaarde woning. In 1958 kregen de jongens en in 1973 de meisjes een nieuw onderkomen aan de Sluisweg, wat na verloop van jaren ook weer aan vernieuwing toe was. Dat werd bewaarheid op 13 mei 2000 toen we aan de Sliet 2 in Hardinxveld-Giessendam een nieuw gebouw openden. Dit is door veel zelfwerkzaamheid tot stand gekomen.

Wanneer is de scouting opgericht?

Robert Baden Powell, een luitenant-generaal in het Engelse leger schreef een boekje over militair verkennen. Dit boekje bleek door jongens veelvuldig gebruikt te worden voor hun spel. Er werd Baden Powell gevraagd om van verkennen een spelplan te maken, hij hield een proefkamp en in 1908 is de jongens Scouting een feit. De Internationale Scouting wordt door hem opgericht, ook Nederland is daar in 1910 bij aanwezig. In 1948 wordt het startsein gegeven voor de Hardinxveldse jongens Scoutinggroep Lutine, in 1962 voor de meisjes: de Zilvermeeuwen. Deze beide organisaties fuseerden in 1997 en werden de namen gewijzigd in Scouting A15.

Wat wordt er gedaan op de Scouting A15?

De jongens en meisjes met of zonder een beperking worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen d.m.v. sport en spel op allerlei terrein én met elkaar veel plezier te beleven. Deze jongens en meiden voegen wat toe aan de samenleving. "Laat je uitdagen" is dan ook de slogan.

Elk jaar lopen we op 4 mei mee tijdens het defilé voor de Dodenherdenking. Het is belangrijk dat we van jongs af aan leren respect te hebben voor wat mensen gedaan hebben voor ons land. Ook al is een deel van de Scouting, vanwege het 70 jarig bestaan op kamp in Duitsland, ook daar zal stilgestaan worden bij deze gebeurtenis.

We hebben verschillende groepen in opbouw van leeftijd, Bevers: jongens en meisjes van 5-7 j., Welpen en Shanties: jongens en meisjes van 7-11, De Blauwe vogels, jongeren met een verstandelijke beperking, Verkenners: 11-14, Explorers: 15-18 en de Stam, dit zijn de ouderen die vaak leiding geven aan de groepen.

De Scouting draagt geen uniform meer, evenmin baret en epauletten, alleen de sjaal is nog over van de Scoutfit, zoals de kleding nu wordt genoemd. Iedere groep heeft wel zijn eigen kleur shirt.

Scouting A15 heeft een regiofunctie in de Alblasserwaard. Inmiddels hebben we 208 leden. Voor de prijs hoef je het niet te laten; per kwartaal betaal je € 28,-.

Wat is uw taak hier?

Ik zit bij de Explorers. Deze groep heeft in voorgaande jaren al veel geleerd. Zij gaan nu steeds meer zelfstandig dingen organiseren. Hierbij komen allerlei functies aan bod; jongelui die tijdens een kamp voor licht en geluid zorgen, anderen voor de catering of geldzaken en worden uitgedaagd zich in leidinggeven te ontwikkelen. Mijn taak is hen waar dit nodig is te ondersteunen.

Hoelang doet u dit al?

Als jongen van 7 jaar ben ik hier binnengekomen. In de loop der jaren leer je elkaar steeds beter kennen en ben nooit meer weggegaan.

Wat is er mooi aan dit werk?

Zelf heb ik enorm veel geleerd en genoten in de verschillende groepen. Op mijn beurt wil ik het weer interessant en leuk maken voor de jongeren nú. Dat vind ik mooi.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Moeilijk……ehh verantwoordelijk; dat is het wél wat je doet. Je bent bezig met kinderen en jongeren van een ander. Je gaat b.v. met een groep per bus naar een kamp in Tsjechië, dan ben je dankbaar dat je ze weer veilig in Hardinxveld kunt afleveren. Ook als leidinggevende wordt er naar gekeken of je voldoende skills in huis hebt om leiding te geven en verantwoording te dragen.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Het gebeurt bijna nooit dat een leidinggevende van buiten komt. Eigenlijk word je in de loop der jaren vrienden van elkaar. Zo rol je vanzelf in dit vrijwilligerswerk.

Meestal moet er samengewerkt worden, hoe gaat dat?

Je kent elkaar al heel lang, ja door en door. Je weet wat je aan elkaar hebt en natuurlijk is er wel eens iets, maar dat praat je uit. Ook dát leer je hier al van jongs af aan.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Ik blijf hier zolang ik door de jeugd nog leuk gevonden wordt.

Heeft u betaald werk en wat bent u van professie?

Ik heb in Rotterdam HBO communicatie en multimediadesign gestudeerd. Van beroep ben ik webontwikkelaar.

advertentie
advertentie