Marijke van de Bout en Teuna Vastenhoud pakken de laatste lading goederen naar Polen in.
Marijke van de Bout en Teuna Vastenhoud pakken de laatste lading goederen naar Polen in. Marijke van den Bout

'Samen voor Polen' stopt

25 april 2018 om 19:03 lokaal

H'VELD-G'DAM Na ruim dertig jaar komt er een eind aan dankbaar vrijwilligerswerk. 12 april kwam er voor het laatst een vrachtwagen vanuit Polen om de opgespaarde goederen een nieuw thuis te geven. ,,Één van de vrouwen, die altijd alle kleding en huisraad inpakten, stopte vol weemoed de schort, die ze altijd tijdens het sorteren droeg, in de laatste doos voor Polen," aldus penningmeester van de stichting, Marijke van den Bout ,,Voor deze vrouwen wordt het afkicken na al die jaren iedere week spullen inpakken."

Door Walter Leenderste

De laatste jaren stelde Gebr. Blokland gratis een loods ter beschikking voor de stichting. ,,Hier hebben we altijd met plezier en dankbaarheid gebruik van gemaakt," vertelt Van den Bout. De loods wordt binnenkort met de grond gelijk gemaakt, omdat er een nieuwe wijk op het terrein gebouwd gaat worden ,,Het is er lastig om weer zo'n mooie opslag te vinden, vandaar dat we helaas hebben moeten besluiten om met de grootschalige inzameling van goederen te stoppen."

Van den Bout kijkt dankbaar terug op de afgelopen 30 jaar: ,,We zijn als stichting dankbaar voor de vele vrijwilligers die hielpen en uiteraard ook voor de mensen die trouw hun spullen kwamen brengen. Zonder hen hadden we dit allemaal niet kunnen doen." Van den Bout heeft in die jaren een warme band opgebouwd met de medewerkers van Den Dikken Verhuizingen: ,,Onze vrachtwagen mocht daar altijd staan tijdens het laden, we mochten gebruik maken van de hulpmiddelen om te laden en alles gebeurde zonder één kwaad woord."

Van den Bout is het meest trots op de vriendschappelijke samenwerking tussen de verschillende kerken. ,,We zijn een neutrale stichting, zonder binding aan een bepaalde kerk," legt Van den Bout uit. ,,Er werd niet vanaf de kansel gevraagd om vrijwilligers, maar als bekend was wanneer de vrachtwagen kwam, stonden er die dag mensen vanuit verschillende kerken klaar om ons te helpen. Kerkmuren bestonden er bij ons niet!"

Stichting 'Samen voor Polen' stopt niet helemaal met haar werk, maar zoekt nog naar manieren hoe de tehuizen, ziekenhuizen en scholen ondersteund kunnen blijven worden. Daarnaast heeft de creatieve Van den Bout een nieuwe tak van hulp ontwikkeld: hulp aan Polen hier in Nederland. ,,Poolse mannen en kinderen leren de taal vaak op het werk of op school, maar Poolse vrouwen blijven vaak achter in het leren van de taal. Deze vrouwen wil ik graag gaan helpen." Van den Bout draagt de Poolse medemens een warm hart toe zo blijkt uit het feit dat ze ook graag als bemiddelaar wil optreden bij bijvoorbeeld conflicten tussen Poolse arbeiders en omwonenden.

In juni en in het najaar gaat van den Bout weer naar Polen. Graag zou ze dan wat kleine tijdsbestedingsspullen meenemen zoals knutsel- en handwerkspulletjes. ,,Ik had vorige week contact met een directeur van een tehuis. Het enige wat hij heeft is een kantoor met een bureau en een stoel," zo klinkt een licht verontwaardigde Van den Bout.

Wie nog knutsel- en handwerkspullen heeft én eventueel kleine babykleertjes kan ze afgeven bij Marijke van den Bout Rivierdijk 721.

advertentie
advertentie