De familie verraste Peter met een spandoek, omdat hij al vijftig jaar in Nederland woont
De familie verraste Peter met een spandoek, omdat hij al vijftig jaar in Nederland woont Prive collectie

Praagse Peter voelt zich al vijftig jaar een Hollander

29 december 2020 om 10:38 Mensen

H’VELD-G’DAM Liefde is een woord dat veel valt in het interview met Peter Vesely (73 jaar). Meer dan vijftig jaar geleden werd hij verliefd op het Hardinxveldse meisje Adrie Stout. Hij danste met haar in een Praags restaurant en de pijlen van Cupido troffen hem in het hart; het was liefde op het eerste gezicht.

door Hannie Visser-Kieboom

Het bleef meer dan vijftig jaar geleden niet bij die ene dans, ook Adrie was smoorverliefd op Peter en na haar vakantie ontmoetten ze elkaar opnieuw in Oost-Berlijn. Die ontmoetingen waren niet altijd even gemakkelijk, in die tijd zat het ijzeren gordijn nog stevig op slot en zuchtte Tsjechië onder het communistische bewind. ,,Ons huwelijk in Praag op het oude raadhuis was prachtig, we hadden een camping afgehuurd en alle gasten bleven slapen. Daarna vertrok mijn vrouw naar Nederland, maar ik moest wachten op een uitreisvisum. Eind november kreeg ik bericht over mijn emigratievisum en kwamen mijn vrouw, zus en zwager mij ophalen. Op 23 december 1970 arriveerde ik in Hardinxveld”, zo vertelt Peter die door zijn kinderen vijftig jaar later werd verrast met twee grote spandoeken voor zijn huis. Hij betreurt het dat zijn vrouw dit bijzondere jubileum niet meer mee kan maken, ze overleed vorig jaar nadat ze al een aantal jaren ziek was. ,,Ze is vorig jaar op 27 november overleden, twee dagen voor haar verjaardag. Ze had me gevraagd om alle kinderen ut te nodigen, terwijl ze nooit feestjes wilde vieren. Alsof ze aanvoelde dat ze niet lang meer te leven had.”

KOK EN SLAGER Eenmaal in Nederland lukt het hem binnen twee dagen een baan te vinden als kok bij Van Kekem, hij kan op 1 januari direct beginnen. Het populaire restaurant lag aan de rotonde op de kruising van de A15 en A27. ,,Maar als kok ben je nooit ‘s avonds thuis. Wij woonden in die tijd boven een supermarkt en zij vroegen of ik geen slager wilde worden. Zo ben ik slager geworden en ook zo kon ik toch mijn liefde voor koken uitoefenen.” Hij werkt jarenlang bij diverse supermarkten in de regio, ook in Hardinxveld. En door de combi van kok en slager wordt hij een veelgevraagd cateraar. Zo wordt in 2013 zijn erwtensoep gekozen tot de lekkerste van heel Hardinxveld. Zelfs voor een puur Hollands gerecht zoals erwtensoep draait hij zijn hand niet om. ,,Ik maak alles ambachtelijk en vers met varkenspootjes en zo, die soep wordt met liefde gemaakt, dat maakt hem zo lekker. De jury had nog nooit zulke lekkere soep geproefd. Met liefde vertelt Peter - zijn Tsjechische voornaam is Petr - over zijn kookkunsten. Zo maakt hij al jaren de meest mooie taarten, versierd met marsepein. Uren was hij bezig met de frozen pop Elsa op een taart. Maar net zo gemakkelijk maakt hij een voetbalveld of een asbak bovenop een taart. Met kerst versiert hij zijn taarten met sneeuw. Een typische Tsjechisch nagerecht waar zijn familie dol op is zijn zoete deegbolletjes met aardbeien. ,,De aardbeien moet je koken en dan met kwark, roomboter en poedersuiker serveren, dat is echt het lievelingseten van mijn familie. Na het bereiden moet je het direct opeten, dat is het lekkerste. Je hebt vooral lekkere rijpe aardbeien nodig, ik maak het vooral in de zomer. In de winter zijn aardbeien zo duur en ook niet zo lekker.” Van oud brood met appels bakt hij met kwark en kokos taarten.

Praag is een prachtige stad, maar Hardinxveld is wel mijn thuis geworden

In al die vijftig jaren dat hij Nederland woont, gaat hij regelmatig terug naar zijn geboortestad Praag, door de jaren heen werd de heimwee steeds minder. ,,Elk jaar gingen we op bezoek bij mijn ouders, nadat ze waren overleden ging ik altijd naar mijn broers. Eén van hen is nu overleden en met mijn andere broer heb ik contact via skype. Ik wil graag nog een keer naar Praag, terug naar de familie, maar vanwege corona is dat nu lastig. Praag is een prachtige stad, maar Hardinxveld is wel mijn thuis geworden. Alleen als Tsjechië tegen Nederland moet voetballen dan zit ik met mijn zoons met de Tsjechische vlag voor de tv, dan is Nederland even mijn tweede land.”

GASTVRIJHEID Zijn schoondochter Mirella vertelt dat Peter in al die vijftig jaar veel vrienden en familie meenam naar Praag om hen de stad te leren kennen. Ze logeerden dan bij ‘oma Praag’. Mirella roemt ook de gastvrijheid en kookkunsten van haar schoonvader Peter. ,,Wilde je top eten hebben en een gezellige gastheer, dan vroeg je naar Peter. Hij kan omgaan met Jan met de Pet tot de hoge heren en rijke zakenmensen. Dat maakt geen verschil, zijn hart is ruim en groot. Hij heeft ontzettend veel mensenkennis en is een ontzettende aanpakker. Hij is een echte Hollander geworden met een Tsjechische twist. Op Koningsdag staat hij vaste prik bij de aubade voor het gemeentehuis. Peter is een man (opa) met een enorm groot hart voor anderen, geliefd en graag gezien bij velen in ons dorp om wie hij is.”

Door het overlijden van zijn vrouw, maar ook vanwege corona heeft Peter in het afgelopen jaar minder vaak zijn kookkunsten kunnen demonstreren. Zo verzorgt hij als cateraar graag barbecues, maar dit jaar werden alle feestjes afgezegd. ,,Ook had ik niet zoveel zin in koken door het overlijden van mijn vrouw. Maar ik kan niet zomaar gaan zitten en niet werken, dat werken zit toch in je vingers. Je mist de gezelligheid, juist gezelligheid is alles. Ik doe thuis alles zelf, zelfs het stoffen. Met Kerst was ik bij mijn zoons, de Eerste Kerstdag bij mijn zoon in Papendrecht en de Tweede Kerstdag bij mijn zoon in Hardinxveld.” Zijn twee zoons schonken hem zeven kleinkinderen.

Iedereen smult altijd van de schnitzels van Peter
advertentie
advertentie