'Iedereen heeft ja gezegd'

10 mei 2018 om 07:37 lokaal

SLIEDRECHT / H'VELD-G'DAM ,,Het is een voorrecht dat ik dit werk mag doen", zegt een dankbare Gijs Zonnenberg. ,,Ik heb nu 1500 mensen getrouwd en hoop dat er nog vele huwelijken bij mogen komen. Dit werk past onwaarschijnlijk goed bij mij." Op woensdag 25 april sloot Gijs Zonnenberg zijn 750ste huwelijk in De Schaapskooi in Ottoland.

Door Suzanne Heikoop

,,Het idee ontstond tijdens een groepsreis in augustus 2000 ", vertelt Zonnenberg. ,,Ik had geen werk meer en ging daarom vrijwilligerswerk in Israël doen. Eén van de andere deelnemers werkte op het gemeentehuis van Ridderkerk. Zij merkte op, dat ik een uitstekende trouwambtenaar zou zijn en dat er een vacature was in haar gemeente. Ik had er zelf nooit aan gedacht, maar op dat moment vielen er puzzelstukjes op zijn plaats. In Nederland teruggekomen solliciteerde ik, maar de vacature was al ingevuld. Mijn familie drong erop aan dat ik het in Sliedrecht ook gewoon moest proberen en daar bleek wonderlijk genoeg ook een vacature te zijn. Ik werd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) in mijn geboorteplaats Sliedrecht."

De beëdiging van Zonnenberg werd snel door de omgeving opgepikt. ,,Mijn broer, die bij gemeente Hardinxveld-Giessendam werkte, kwam al gauw met eenzelfde vacature aan. Daar reageerde ik op en ik werd ook daar meteen benoemd. Later belde een meisje, dat op één van mijn kinderkoren had gezeten. Ze vroeg of het mogelijk was dat ik haar huwelijk in gemeente Molenwaard sloot. Ze ging naar de wethouder van die gemeente en binnen een week kreeg ik een telefoontje. Ik mocht haar trouwen, maar alleen als ik daar ook als 'babs' aan de slag ging. Drie maanden daarvoor zat ik nog zonder werk thuis en wist ik niet hoe ik aan werk moest komen, nu had ik opeens drie benoemingen."

,,Kijk!", wijst Gijs tijdens het gesprek ,,De dame die voorbij loopt heb ik ook getrouwd. Op de markt zie ik regelmatig moeders die tegen de kinderen vertellen dat ik papa en haar huwelijk heb gesloten. Dat maakt me blij en gelukkig. Zolang ik gezond mag blijven, zal ik dit werk doen. Het is echt een voorrecht."
Sommige bruiloften zijn voor Zonnenberg ook een dagje uit. ,,Soms krijg ik het verzoek om mensen in een andere plaats op vaak hele fraaie locaties te trouwen. Dan kan ik voor één dag benoemd worden door de gemeente ter plaatse. Vaak maak ik er dan een dag uit van. Ik sluit het huwelijk en ga daarna ergens een broodje eten of gezellig op een terrasje zitten."

Er wordt gezegd dat tegenwoordig één op de drie huwelijken sneuvelt. Ook Zonnenberg wordt daarmee geconfronteerd. Gijs: ,,Tot nu toe heeft ieder bruidspaar 'ja' gezegd, maar helaas hoor ik regelmatig dat er toch een 'nee' van is gemaakt.' Zo blij als ik ben dat twee mensen dolgelukkig voor elkaar kiezen, zo verdrietig ben ik als ik hoor dat hun huwelijk is stukgelopen. Ik kan niet voor anderen beslissen, maar ik denk, dat er tegenwoordig vrij makkelijk gescheiden wordt. Vroeger gingen mensen veel minder snel uit elkaar, terwijl zij het ook echt niet altijd makkelijk hadden. Je belooft iets uit de grond van je hart en daar moet je voor gaan en aan blijven werken. In voor- en tegenspoed."

advertentie
advertentie