Afbeelding
Archief BDUmedia

'Woningaanbod moet bij de tijd passen'

9 mei 2018 om 11:30 lokaal

H'VELD-G'DAM Het woningaanbod van Hardinxveld-Giessendam voldoet niet meer aan de behoeften van de huidige maatschappij. Er moeten meer betaalbare koop- en huurwoningen komen om de doorstroming op de huizenmarkt te bevorderen. Ook moeten er meer speciale woningen komen voor ouderen. Die oproep doet Stichting Huurdersraad Hardinxveld-Giessendam aan het nieuwe college. Volgens de belangenvereniging raakt de markt op slot.

Door Ward den Besten

,,Een standaard gezin van man, vrouw en twee kinderen zie je steeds minder. Daar tegenover komen er steeds meer oudere en jongere een- en tweepersoonshuishoudens'', schrijft de Huurdersraad. Dat vraagt om andere typen huizen. ,,Het woningaanbod moet van deze tijd zijn'', luidt de boodschap. ,,Het lijkt de gemeente alleen maar om dure huizen te gaan, waar een hoge grondopbrengst voor de gemeente mogelijk is.''

Vooral starters komen volgens de belangenvereniging niet of nauwelijks aan de bak. Ook ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen verhuizen niet. ,,Een kleinere woning willen ze wel, maar deze zijn vaak (veel) duurder dan de woning die ze achterlaten."

,,Om Fien Wonen en de markt te steunen, moet meer grond door de gemeente geconditioneerd beschikbaar gesteld worden, tegen een redelijke grondprijs en passend bij een "sociale huur". Bij voorkeur binnen de bebouwde kom." Ook pleit de Huurdersraad ervoor om de woningcorporatie weer betaalbare koopwoningen te laten bouwen. Sinds de nieuwe Woningwet van 2015 gelden daarvoor namelijk strenge eisen voor woningcorporaties.

Daarnaast wil de Huurdersraad dat er in Hardinxveld geëxperimenteerd blijft worden met nieuwe woonvormen. De stichting vraagt aandacht voor mensen die noodgedwongen antikraak wonen, in een sloopwoning verblijven of slapen bij familie of vrienden. ,,Maar ook mensen waar de huiselijke situatie dermate is vertroebeld, ook voor die groep moet er woonruimte aangeboden (kunnen) worden.''

advertentie
advertentie